Armén spränger laviner på Vittjåkk

Hörde du fyra höga knallar under tisdagseftermiddagen? Det var Arméns jägarbataljons Carl-Johan Olofsson som var ute och utförde samhällsnytta med sprängdeg på Vittjåkk. 

Dynamit-Harry. Fyra kilo sprängdeg, silvertejp och stubin.  Foto: Foto: Sofie Abrahamsson.

Dynamit-Harry. Fyra kilo sprängdeg, silvertejp och stubin.  Foto: Foto: Sofie Abrahamsson.

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson.

Not Found2017-03-22 10:17

Det är inte bara solen som brukar titta fram så här års, även lavinvarningarna brukar börja dugga tätt.

Senast förra veckan hade en skoteråkare änglavakt i Borgafjäll när han blev överraskad av en lavin. Den gången gick det bra. Det gjorde det inte på Vittjåkk 2003. En skidåkare förolyckades när han ensam testade Vittjåkks norra sluttning och begravdes under snömassorna.

– Man kanske inte tänker på att det kan gå laviner på sådana ställen, men precis i det här området går laviner nästan varje år. Det är stora mängder snö som kommer i rörelse som med lätthet kan krossa en människa. Man brukar säga ett en kubikmeter snö väger omkring 200 kilo, berättar Carl-Johan Olofsson, kapten och militär bergsguide vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.

– Det här är ett självpåtaget uppdrag som AJB utför när vi har tid och möjlighet, och det började efter dödsolyckan. Vi ser en möjlighet att öva samtidigt som vi bidrar till samhället.

Snödjupet i en av kratrarna som blir efter sprängningen mäter närmare två meter, och i kanten blir vinterns blidor synliga i tydliga lager. Just vid det här sprängningstillfället gick inga stora laviner, men bara så sent som förra året skjutsade det på rejält nedför sluttningen.

Olofsson uppmanar till försiktighet.

– Ta inga onödiga risker och kolla lavinprognoser där det finns sådana. Där det inte finns, hör dig för lokalt. Är du osäker, undvik sluttningar som lutar mer än 25 grader.

Sofie Abrahamsson/NN

undefined
Ka-boom! Med ungefär tre minuters brinntid på stubinen, hann Olofsson skida tillbaka på säkert avstånd innan det small.  Foto: Foto: Sofie Abrahamsson.
undefined
Dynamit-Harry. Fyra kilo sprängdeg, silvertejp och stubin.  Foto: Foto: Sofie Abrahamsson.
undefined
Tänt var det här. Foto: Foto: Sofie Abrahamsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om