Norran granskade i förra veckan hur mycket skattemedel som gått till Alvargalan. Årets kostnad för kommunens skattebetalare ligger på 390 000 kronor. Ungefär samma nivå som kommunen stöttar Stadsfesten med.
Utöver dessa pengar köper kommunen biljetter till galan. Sedan år 2010 har biljetter för sammanlagt 262 000 kronor, inklusive moms, inhandlats. Det bokförs som representation. I år köptes biljetter för 50 000 kronor.
Inte bara näringslivsfolk
Från näringslivskontoret får Bengt Ivansson, näringslivschef, biljett och Anna Wallström, näringslivsutvecklare. Kommunen står även för biljetter till de som nominerades till Årets företagare, kategorin där kommunen är prisgivare. Men inte bara näringslivsfolk får biljett. De senaste åren har kommunen bekostat biljett för: De politiska gruppledarna med respektive och personer ur kommunens ledningsgrupp. I år gick biljetter till bland andra kommunchef, personalchef, ekonomichef, fastighetschef och skolchef.
Förra året köpte ni biljetter för 70 000 kronor. Det låter mycket?
– Samtliga som går har ett nära samarbete med näringslivet, det är viktigt att vi deltar i sådana här sammanhang, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.
Är det viktigt att skolchefen går?
– Absolut, han har mycket med näringslivet att göra. I veckan ska han exempelvis delta i en träff med våra tjugo största företag.
Är det inte bättre med sådana möten, än galor?
– Vi ska göra både ock. Både fira näringslivets framgångar, och arbeta tillsammans för ett bättre näringslivsklimat. Näringslivet är centralt för Skellefteås utveckling. I dag är det inte längre näringslivet för sig och kommunen för sig.
Kan det finnas anledning att ni ser över biljettköpen?
– Jag tror att vi tidigare gjort detta, exempelvis genom att välja att inte bekosta förvaltningschefernas respektive. Politikerna får svara för sig.