Äppelmust med smak av banan

På Äpplets dag som i söndags hölls på Edelviks folkhögskola i Burträsk visades ett 100-tal äppelsorter och från skolans egna äppelträd gjordes färskpressad must. ”Det smakar sött, surt och lite banan”, säger 10-åriga Emmy Carstedt glatt.

Äpplets dag. Beatrice Wiström, trädgårdsmästare på Edelvik, gör äppelmust och till sin hjälp har hon Emmy Carstedt som varit med och plockat äpplen. Foto: Carina Kvist.

Äpplets dag. Beatrice Wiström, trädgårdsmästare på Edelvik, gör äppelmust och till sin hjälp har hon Emmy Carstedt som varit med och plockat äpplen. Foto: Carina Kvist.

Foto: Foto: Carina Kvist.

Not Found2017-09-24 20:47

Mitt i trädgården på skolans innergård står ett växthus och just denna dag ligger massor med äppelsorter utplacerade på olika bord. Torsten Lindberg, Sveriges Pomologiska sällskap, berättar att just dessa äpplen är plockade från Umeå i söder till Kalix i norr. Bredvid honom står Gudrun Lundström, Skellefteå, som kommit för att få reda på vilken äppelsort det är som hon har med sig i en påse.

– Jag misstänker att det är Vit Astrakan, säger Torsten och tillägger.

– Det kan vara en tidig sort med tanke på att den är mogen nu. Allt är cirka tre veckor sent i år.

Gudrun berättar att hon är intresserad av odling och trädgård och hon tycker att Äppeldagen med sortbestämning och visning av hur mustningsprocessen går till är intressant.

– Det är spännande att se hur Torsten bär sig åt för att sortbestämma. Han tittar bland annat på färg och form och om äppelskaftet är kort eller långt och på fodret i andra änden, säger hon.

Olika smak

Utanför växthuset håller Beatrice Wiström, trädgårdsmästare på Edelvik, just på att göra äppelmust. Emmy Carstedt har hjälpt henne att plocka äpplen från skolans egna äppelträd.

– Alla äpplen ger olika smak. Det här är Astrakan Gyllenkrok och de ska även gå att få tag på ute i handeln, säger Beatrice innan hon sätter igång att rengöra, krossa och pressa de nyplockade äpplena.

Majvor Nyström och Rita Jonsson har kommit för att se hur det hela går till och då den färska musten är klar så bjuder Beatrice på ett glas.

– Det är så mysigt här. Vi har just smakat en god äppelpaj och nu blir vi bjudna på färskpressad must, den var söt och god, säger de glatt.

Emmy som varit delaktig i dagens äppelplockning tycker att det är kul att prova något nytt.

– Jag har gjort egen must hemma och då blandade vi i ingefära. Den här äppelmusten smakade både sött, surt och lite banan. Den var jättegod, säger hon med ett leende.

Jag misstänker att det är Vit Astrakan.

undefined
Färggrant. Ett 100-tal äppelsorter visades på Äpplets dag på Edelviks folkhögskola i söndags. Foto: Carina Kvist.
undefined
Sortbestämning. Pomologen Torsten Lindberg hjälper Gudrun Lundström att få reda på vilken äppelsort hon har med sig. Foto: Carina Kvist.
undefined
Äpplets dag. Beatrice Wiström, trädgårdsmästare på Edelvik, gör äppelmust och till sin hjälp har hon Emmy Carstedt som varit med och plockat äpplen. Foto: Carina Kvist.

Äppelsorter

Det finns cirka 7 500 registrerade äppelsorter i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om