Ångsågen gick varm i Drängsmark

I helgen hölls Ångsågens dag på hembygdsområdet vid Kvarndammen och många kom för att vara med då Europas, vad man vet, enda fungerande vatten- och ångsåg startades. ”I dag är den en ren visningssåg, en kulturhistoria som räddats kvar till eftervärlden”, säger Per-Gösta Persson.

Schillmarkshuset. Många hade sökt sig hembygdsområdet för att delta i olika aktiviteter och för att mätta magen. Foto: Carina Kvist.

Schillmarkshuset. Många hade sökt sig hembygdsområdet för att delta i olika aktiviteter och för att mätta magen. Foto: Carina Kvist.

Foto: Foto: Carina Kvist.

Not Found2017-08-14 18:44

Solen sken ikapp med det gula Schillmarkshuset och kön till serveringen ringlade sig lång. Då ångvisslan gick innan sågningen skulle börja så var det många som gick ner till såghuset för att vara med då den nästan hundra år gamla ångmaskinen startades igång. Och den tuffade på. Ljudvolymen var hög och golvet skakade då timmerstockarna matades mot sågbladen.

– Det här går ju bra, säger Jonas Larsson som tillsammans med Per-Gösta Persson, Bo-Lennart Brännström, Jonny Lundqvist och Lars Marklund sköter dagens sågning.

Fruktansvärd arbetsmiljö

Under tiden det jobbas på i det gamla såghuset så har hembygdmuseet öppnat. Några som gått dit för att titta är Kalle Eriksson och Bengt Karlsson från Norrköping som är i Skellefteå för att golfa och hälsa på hos Kalles bror, Kågebon Åke Eriksson med familj.

– Åke tog med oss hit och det är verkligen intressant. Tänk vilken arbetsmiljö de hade förr. Varmt, hög ljudnivå och stor skaderisk. Det var ju fruktansvärt, säger Kalle och tillägger.

– Nu ska vi gå och se om kön minskat till paltserveringen.

Alldeles intill såghuset gick två små ponnyer med sina ledare. En som provade på att rida var 7-åriga Irma Forsling som bor i närheten och som varit på Ångsågens dag flera gånger tidigare.

– Det är lika kul varje gång och jag gillar hästar. Det är roligt att rida, säger hon glatt.

Världsklass

Det mullrande ljudet från ångsågen har tystnat och många har gått upp till Schillmarkshuset för att delta i olika aktiviteter som bland annat barkbåtstävling, tipsrunda, luftgevärsskytte och naturstig för hund. Per-Gösta Persson berättar att sågningen gick bra tills ramen fastnade i stocken och det blev stopp.

– En rem till ångmaskinen blev för lång, vilket orsakade driftstoppet. Vi avslutade sågningen med att koppla bort ångmaskinen och såga färdigt med vatten. Det kallar jag världsklass, säger Per-Gösta med ett leende.

Vi avslutade sågningen med att koppla bort ångmaskinen och såga färdigt med vatten. Det kallar jag världsklass.

undefined
Kantverket. Per-Gösta Persson visar kantverket som är sista momentet till färdiga plankor och brädor. Foto: Carina Kvist.
undefined
Schillmarkshuset. Många hade sökt sig hembygdsområdet för att delta i olika aktiviteter och för att mätta magen. Foto: Carina Kvist.
undefined
Ångsågens dag. I helgen kördes Europas, vad man vet, enda fungerande vatten- och ångsåg igång för visning i Drängsmark Foto: Carina Kvist.

Ångsågen i Drängsmark

Första sågen vid Kvarnforsen byggdes under 1830-talet och var en grovbladig ramsåg som drevs med vattenhjul.

Den sågbyggnad som finns idag stod klar 1896. Då behovet att såga året runt ökade så införskaffades en ångmaskin 1924.

På 40- och 50-talet sågade man treskift. 1965 hade sågen tjänat ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om