Bukarest har den senaste tiden präglats av demonstrationer och missnöje mot regeringen på grund av nattklubbsbranden, Colectiv, 30 oktober som krävde mer än 40 liv.
– Man ser folket som går på gatan, det finns mycket sorg. Det är en het stämning, men det är civiliserat, säger Andrea Soldan.
Hur kommer det sig att du tog jobbet på svenska ambassaden?
– Det kändes naturligt. Sedan jag läste juridik har jag varit intresserad av integrationsfrågor, sedan har jag alltid velat jobba med migrationsfrågor. I Umeå jobbade jag på Migrationsverket, säger Andrea Soldan.
Andrea bevakade sidan ”Sweden abroad”, och då fanns en tjänst som handläggare på svenska ambassaden i Bukarest ute. Hon ansökte och blev uppringd.
– Det kändes naturligt att det blev Rumänien då mina föräldrar kommer från Rumänien. Min mamma flyttade till Sverige just efter kommunismens fall, men all min övriga släkt bor fortfarande kvar. Så det kändes ju inte helt främmande att åka hit för jag har ju varit här flera gånger, men nu var det ju inte som turist, så det kändes lite nervöst.
Vad jobbar du med som handläggare i Bukarest?
– Jag jobbar med konsulära, sociala och migrationsrättsliga frågor. Det handlar till exempel om viseringar, passfrågor och allmänna uppehållstillstånd i Sverige, säger hon och fortsätter:
– När det gäller sociala frågor jobbar jag med uppföljningen till det samarbetsavtal som skrevs under mellan Rumänien och Sverige 5 juni i år, säger hon.
Avtalet syftar till att stärka samarbetet mellan de båda länderna med fokus på barnens rätt, jämställdhetsfrågor och social välfärd och social trygghet.
Vad är utmaningen med jobbet?
– Det är ett jätteroligt jobb, men utmaningen måste vara att man alltid ska vara tillgänglig. Man måste vara beredd att rycka in när det händer något.
Hon tycker att alla borde besöka Rumänien någon gång.
– Det är ett vackert land med en fin historia. Det är värt att upptäckas. Här finns bland annat bergskedjan Karpaterna, Donaudelta, Svarta Havet och Sighiþoara, Draculas hemstad.