Allt fler tar borgerligt avsked – Kyrkans medlemstapp förändrar begravningsceremonierna

Allt fler väljer borgerlig begravning. I norrlänen handlar det om att fler än var tionde begravning är borgerlig. Att borgerligt avsked blir allt vanligare beror till största delen på att allt fler väljer att lämna medlemskapet i kyrkan.

Stora förändringar. Aron Forsell är ägare av Skellefteå begravningsbyrå. Han konstaterar att sekularisering och utrikesfödda med andra traditioner innebär förändringar för branschen han är verksam i.

Stora förändringar. Aron Forsell är ägare av Skellefteå begravningsbyrå. Han konstaterar att sekularisering och utrikesfödda med andra traditioner innebär förändringar för branschen han är verksam i.

Foto: Stora förändringar. Aron Forsell är ägare av Skellefteå begravningsbyrå. Han konstaterar att sekularisering och utrikesfödda med andra traditioner innebär förändringar för branschen han är verksam i.

Not Found2017-04-03 11:47

I den statistik som finns märks trenden tydligt. Enligt begravningsbyrån Fonus var år 2001 antalet borgerliga begravningar 4,3 procent. År 2015 var motsvarande siffra 12,8 procent. Sveriges begravningsbyråers förbund, SBF, märker också tydligt trenden. År 2007 var antalet borgerliga begravningar 7,5 procent. År 20015 hade nivån ökat till 10,3 procent. I Norr- och Västerbotten är ökningen ännu större, från 5,7 procent till 10,6 procent.

Aron Forsell är ägare av Skellefteå begravningsbyrå. Han märker tydligt av trenden även lokalt.

– Ja, så är det. Huvudanledningen är att fler lämnar medlemskapet i kyrkan, det märks tydliga tapp i deklarationstider. Där framgår det vad kyrkoskatten kostar.

Är alla medvetna om att när man inte är medlem har man inte heller möjlighet till en religiös begravning?

– När man ansöker om att lämna medlemskapet får man besked om att en begravning i Svenska kyrkans regi inte kan bli aktuell. Min uppfattning är många anhöriga till den som har avlidit inte känner till detta faktum, säger Aron Forsell. Många anhöriga kan också bli förvånade när de får besked om att den avlidne inte varit medlem och vissa blir irriterade när de får veta att det inte kan bli någon begravning i Svenska kyrkans regi. Det finns också exempel där de anhöriga väljer borgerlig begravning trots att den avlidne varit medlem i Svenska kyrkan.

Ingen skyldighet

Har kommunerna någon skyldighet att tillhandahålla borgerliga officianter vid begravningar?

– Nej, den skyldigheten finns inte. Fram tills för några år sedan fanns en borgerlig officiant i kommunens regi, men det finns inte längre.

Skellefteå begravningsbyrå har kontakt med ett litet antal borgerliga officianter som går att anlita.

– Vi skulle önska att vi hade fler att tillgå. Både vår begravningsbyrå och de flesta andra har brist på borgerliga officianter.

Är det vanligt att en borgerlig officiant anlitas?

– Ja, i de flesta fall vill de anhöriiga ha hjälp av oss med kontakter.

Varje församling har krav på sig att upplåta lokal för borgerliga begravningar. Gravkappellet inom Landsförsamlingen används ofta. Varje myndig medborgare måste betala en begravningsavgift via skattsedeln, det handlar om 24,6 öre för varje hundralapp vi erlägger i skatt.

– Denna avgift slipper alltså ingen i från även om man lämnar medlemskapet i kyrkan.

Även utomhus

Inget säger dock att ceremonin vid en borgerlig begravning måste ske inomhus, det är inte helt ovanligt att de anhöriga väljer att ha ceremonin utomhus. En borgerlig begravning får utformas helt fritt. Det går alltså bra också att ha ceremonin hemma.

Utrikesfödda kan ställa andra krav, vilket medfört att begravningsbyråerna får andra önskemål än vad som gällt av tradition.

– När det gäller de som har en muslimsk tro så finns det en speciell del av Lunds kyrkogård som är reserverad för muslimer.

Aron Forsell säger också:

– I storstäderna finns nu begravningsbyråer som specialiserar sig på begravningsritualer om man har en annan tro.

Hur ser det ut vad gäller medlemskap i kyrkan. Är det yngre eller äldre som inte längre är medlemmar?

– De flesta äldre som avlider är medlemmar, helt klart. Men trenden är tydlig, vi kommer att få betydligt fler borgerliga begravningar i framtiden, så ser det ut om inte trenden kring medlemskap förändras.

undefined
Stora förändringar. Aron Forsell är ägare av Skellefteå begravningsbyrå. Han konstaterar att sekularisering och utrikesfödda med andra traditioner innebär förändringar för branschen han är verksam i.
undefined
Annan tradition. En del av kyrkogården i Lund är anpassad för de som har en muslimsk tro.
undefined
Chans minnas anhöriga. Minneslund för de avlidna blir alltmer vanligt förekommande.

Många utträden.

Inom Skellefteå pastorat begravdes under fjolåret 508 personer i Svenska kyrkans regi. 56 borgerliga begravningar hölls. Antalet utträden från Svenska kyrkan var 475 utträden under 2016. I riket begravdes under fjolåret 76 procent i Svenska kyrkans regi. 1926 lagstadgades att borgerlig begravning är en medborgerlig rättighet, och att det är en privat angelägenhet vad man väljer.
En borgerlig begravningsakt är en ceremoni där var och en helt fritt kan bestämma hur begravningsakten skall utformas. Tvärtemot vad många tror, kan den borgerliga ceremonin innehålla religiösa inslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!