Alla SD-motioner har fått avslag – vegetarisk kost till flyktingar vållade heta känslor

Foto: Norran

Not Found2017-02-03 18:00

Peter Lindkvist är gruppledare för Sverigedemokraterna i Skellefteå. Jämför man med många andra gruppledare för partiet runt om i fullmäktigeförsamlingarna så har Peter Lindkvist varit ovanligt aktiv i kommunpolitiken. Men någon skillnad har hittills inte partiet gjort då samtliga andra partier har gett avslag på motionerna.

En liten del av motionerna från SD lokalt handlar om profilfrågan för partiet – invandringen och flyktingar. Ett flertal förslag handlar om vägar och brolösningar, äldreomsorg och nybyggnationer.

– Jag lyssnar på vad många tänker och tycker till mig och mitt parti, därefter skriver jag motioner.

Hur känns det då att ständigt bli nedröstad?

– Jag ger inte upp, men visst kan jag bitvis känna mig utfryst.

En av de motioner som har behandlats av fullmäktige som väckte heta känslor var då Peter Lindkvist från talarstolen uppmanade kommunen att helt övergå till vegetarisk kost på boenden för asylsökande och för de ensamkommande barnen. Att undvika kött skulle ge mindre miljöpåverkan och eftersom de människor som motionen behandlar ändå inte jobbar, enligt SD, så behövs det inte så mycket proteiner.

Motionen väckte starka känslor och uppmaningen till Peter Lindkvist var att dra tillbaka motionen. Så skedde inte och Peter Lindkvist backar inte i samtal med Norran från ordalydelsen i motionen.

– Förslaget från mitt parti blev nedröstat och jag ska inte återkomma någon fler gång i det här ämnet.

Lennart Hägglund, Kristdemokrat, reagerade starkt på SD-motionen.

– Motionen var otroligt utpekande och Peter Lindkvist var inte villig att dra tillbaka den. Generellt sett så anser jag dock att vi givetvis måste ta SD-motionerna på allvar, men vi har inte kunnat rösta ja vid något tillfälle då vi helt enkelt inte håller med om skrivningarna.

Tas på allvar

Andreas Westerberg, Liberalernas gruppledare, säger att Liberalerna självklart tar SD-motionerna på allvar och att man inte automatiskt röstar nej bara för att motionen kommer från SD.

– Vi har röstat avslag då vi helt enkelt inte håller med om tankegångarna i motionerna.

Att motioner blir nerröstade är givetvis ingen ovanlighet om förslagen kommer från oppositionen. Socialdemokraterna har egen majoritet i Skellefteå. Ofta bifalls dock motioner från exempelvis Centern av övriga allianspartiet. Det speciella med SD-motionerna är att alla politiker, förutom då SD, röstar nej.

– Generellt sett så brukar en tiondel av de motioner som Liberalerna lämnar få politisk majoritet i fullmäktige, säger Andreas Westerberg.

När SD blev invalt med två mandat i fullmäktige så fanns ingen lokal partiorganisation på plats i Skellefteå. Nu finns en styrelse på plats, men inga uppgifter finns exempelvis på nätet vilka som ingår i styrelsen.

Partiprogram

– Detta måste lösas, vi försöker på tag i någon som ska kan ha hand om IT-frågorna, säger Peter Lindkvist som framhåller att partiet har medlemsaktiviteter.

– Och till valet ska vi ha ett lokalt partiprogram på plats.

När det gäller rikspolitiken så framhåller Peter Lindkvist att han håller en låg profil. Fokus ligger på kommunpolitiken. För ett par månader sedan gick SD-ledningarna i Norr- och Västerbotten ut med budskapet att partiet centralt har blivit för högerinriktat.

– Vi i Skellefteå blev inte tillfrågade, jag har ingen direkt åsikt i den frågan.

Sverigedemokraterna har ingen ersättare i fullmäktige, det är alltså inte alltid som två politiker från partiet finns på plats i fullmäktige.

– Vi har haft och har bekymmer med att få folk att ställa upp på listor.

Får partistöd

Roland Östlund är ordförande för SD i Skellefteå. Han är inte direkt överraskad över att alla motioner har röstats ner.

– På sikt tror vi dock på genomslag för våra förslag på det lokala planet.

Sverigedemokraterna får 170 000 kronor årligen i lokalt partistöd. 100 000 kronor utgår till varje parti i fullmäktige, sedan fylls summan på med 50 000 kronor per mandat.

På frågan om pengarna har använts är svaret från Roland Östlund.

– Sedan valet har vi använt cirka hälften av summan, pengarna har gått till utbildningar, lokalhyra och sammankomster.

Roland Östlund utlovar att partiet ska ta fram en alternativ budget och att lokalt partiprogram ska komma på plats.

– Nu har vi en fungerande styrelse och ambitionen är också att ha interna möten inför varje fullmäktigemöte.

undefined
Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
undefined
undefined
Jobbar i motvind. Peter Lindkvist ger inte upp, fler motioner ska skrivas till fullmäktige. Han säger till Norran att han inte är helt överraskad över att partiet arbetar i motvind. Samtidigt säger han att utanför fullmäktigesalen kan få beröm för att han lyfter vissa frågor.
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!