När klockan närmade sig lunch- och middagstid brukade det bli liv och rörelse i korridorerna på seniorboendena Gästis och Klockarbo. Vad blir det för mat, vilka ska äta och har det hänt något?
Men inte nu längre. För knappt en månad sedan drog kommunen in serveringen i matsalen. I stället kommer maten i små lådor som hemtjänstpersonalen delar ut till respektive lägenhet.
Läs mer: Omdiskuterat förslag klubbat i Norsjö – blir ingen matservering
Då som nu var det inte alla som åt av det som levererades från kommunens kök. En del kan och föredrar att laga maten själv – både på Gästis och Klockarbo var det ett tiotal som åt lunch och omkring tjugo personer som åt middag.
Men för dem var måltiderna något att samlas omkring.
– Det har blivit mycket tystare nu, säger Sig-Britt Grahn, som bor på Gästis.
Läs mer: Boende vill slå vakt om Norsjös matsalar
På bägge boendena var det några stycken som bar ned maten och satt i matsalen de första dagarna. Men det blev för krångligt när de även skulle bära med sig bestick, glas, mjölk smör och bröd. I stället sitter nu var och en på sitt rum och äter.
Vivi-Ann Sjögren och Joel Gustafsson understryker att de trivs mycket bra på Gästis och att de även tycker att maten är bra. Däremot borde mathållningen skötas på ett annat sätt.
Värst av allt är kanske att risken för undernäring ökar när samvaron runt matborden försvinner. Vivi-Ann berättar om en händelse på ett boende i en annan kommun som också plockade bort serveringen:
– När en anhörig kom hem till sin gamla mamma hittade hon fem matlådor som hon aldrig rört. Då var hon undernärd. Om man är två tror jag att det går bra, då kan man peppa varandra att äta. Men inte om man är ensam.
Det är något som Jens Forsberg, vars mamma bor på Klockarbo, också har erfarenhet av. Han berättar att hans mamma gick ned flera kilo de första veckorna mathållningen ändrades.
Delvis berodde det på att det strulade med specialkosten och att mamman därför bytte ut köttet och potatisen mot saftsoppa. Men det är inte hela sanningen:
– När jag var dit frågade jag ”du äter väl ordentligt?” Hon svarade ”men jag har ingen att äta med”. Det är inte roligt att äta längre. Det blir en helt annan sak om man sitter och pratar med andra och får se att de också äter, säger Jens.
Han tycker att kommunen måste se till helheten och befarar att förändringen kommer att belasta sjukvården och psykiatrin. I slutändan kan det till och med leda till att äldre människor dör i förtid:
– Jag tycker att det är skrämmande att man drar in det här för dem som har byggt upp välfärden för oss. Ibland måste saker få kosta.
Samtidigt pågår det ett arbete med att göra om Gästis och Klockarbo till så kallade trygghetsboenden.
Där är upplägget att fastighetsägaren Norsjölägenheter får ett antal hundratusentals kronor av kommunen för att hålla igång gemensamhetslokalerna och anställa en värdperson på heltid som delas mellan boendena.
Tanken är att värdpersonen ska aktivera, hjälpa och hålla kontakt med de boende.
Vivi-Ann och Joel hoppas att hon eller han kommer på plats så fort som möjligt.
– Om vi får en värdperson kan det bli helt eljest. Men det skulle egentligen ha varit gjort den 1 februari. Och så vill vi ha tillgång till köket, det har vi inte idag, säger Vivi-Ann.
Jag tycker att det är skrämmande att man drar in det här för dem som har byggt upp välfärden för oss. Ibland måste saker få kosta.