Mannen var inlagd på sjukhus av andra skäl. När smittan upptäcktes i mitten av september togs genast prover på kranvattnet i den bostadsrättsförening där mannen bodde, skriver Sydsvenskan.
- Vi får alltid samtal från smittskyddsläkare när någon har insjuknat i legionärssjuka. Då måste prover omgående tas på kranvattnet i den smittades hem, säger Felicia Olofsson, miljöinspektör vid Malmö stad, till tidningen.
Proverna visade dock att det inte fanns legionella i kranvattnet. Trots det har rören i bostadsrättsföreningen spolats med hett vatten som en säkerhetsåtgärd.
Hur mannen smittades är inte känt.
- I ungefär hälften av sjukdomsfallen får vi ingen förklaring. Legionella finns i olika typer. Förutom i vatten kan det till exempel finnas i blomjord, säger biträdande smittskyddsläkare Håkan Ringberg vid Region Skåne, till tidningen.
Enligt Vårdguiden drabbas mellan 100 och 150 svenskar av legionärssjuka varje år. Runt hälften av dessa har smittats utomlands.
Sjukdomen, en svår lunginflammation som smittar genom inandning av förorenat vatten, kan vara allvarlig - särskilt när den drabbar människor med nedsatt immunförsvar.