– Vi vill först och främst bekräfta det goda arbete primärvårdens sjuksköterskor och läkare utför i dag. De prioriterar verkligen både äldre och äldres behov, säger Ejja Häman Aktell.
Men kommunen upplever även konsekvenserna av den bild som primärvårdens vårdchefer uttrycker: Att resurserna är knappa. Att underbemanning och hög arbetsbelastning blivit en del av vardagen.
I den situationen riskerar äldre att hamna i kläm, oavsett goda intentioner från både landsting och kommun:
– Eftersom vi från kommunens sida inte kan anställa egna läkare, är vi beroende av hur primärvården fungerar.
Ett arbete som då kan ligga i riskzonen är den långsiktiga planeringen i samarbete med den äldre. I den planeringen ingår förebyggande och rehabiliterande insatser, samt en optimal läkemedelsbehandling.
– Det handlar om det arbete vi utför tillsammans med primärvården för att bedöma vårdnivåer när äldre plötsligt insjuknar. En trygg och kontinuerlig läkarkontakt är avgörande här.
Den långsiktiga planeringen är det som betyder mest när det gäller att förebygga sjukhusinläggningar, fortsätter hon. Det möjliggör för äldre att klara sig hemma så länge som möjligt. Patientsäkerhetsrisker kan uppstå.
– Det oroar oss att hälsocentralerna uttrycker att de har svårt att klara sitt uppdrag. Vi ser också risker med att förväntningarna på kommunens hälso- och sjukvård då ökar.
Ejja Häman Aktell oroas även över hur arbetsbelastningen påverkar rekryteringsarbetet.
– Arbetet med våra äldre ska upplevas som roligt och lockande. Vården av äldre måste prioriteras, inte bara i ord utan i handling. Vi backar därför upp vårdchefernas önskemål om att deras uppdrag bör ses över.