När länsstyrelsen gjorde en kontroll hos djurägaren i mars ifjol konstaterades bland annat att det fanns magra eller mycket magra hundar, avföring och urin i flera av förvaringsutrymmena, avsaknad av tillräcklig yta i utrymmen där hundarna vistas, överbeläggning av hundar i rastgårdarna, att hundarna hade långa klor och att sjuka, skadade och magra hundar hölls permanent utomhus och att de inte fick nödvändig vård.
18 punkter
Den 15 maj beslutade länsstyrelsen om ett förbud och elva förelägganden, men vid en uppföljande kontroll i oktober konstaterades det att djurägaren inte följt någon av punkterna i länsstyrelsens beslut från i maj. Med anledningen av de många och allvarliga bristerna i djurhållningen beslutade länsstyrelsen om förbud och förelägganden på totalt 18 punkter.
Vid en uppföljande djurskyddskontroll i februari i år bedömdes endast en punkt vara åtgärdad och distriktsveterinären som närvarade på kontrollen konstaterade i sitt intyg att hundarna hade långa klor, repor på huvudet och kropp, smutsiga öron, tandsten, tandköttsinflammation, lösa tänder, förändringar i ögonen och pälsavfall. Veterinären ansåg även att de flesta hundarna var magra och behövde mer mat.
”Nya brister”
Länsstyrelsen beslutade den 19 mars att omhänderta samtliga hundar, ett trettiotal, från djurägaren och överlämnade ärendet till polisen för att omedelbart verkställas. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det vid samtliga kontroller funnits många och allvarliga brister i djurhållningen och att det inte blivit någon förbättring, trots förelägganden och förbud.
”Istället har nya brister uppstått”, konstaterar myndigheten.
Länsstyrelsen anser att flera brister varit relativt enkla att åtgärda och att djurägaren haft lång tid på sig att åtgärda dem.
”Djurägarens bristande insikt och ovilja till att följa djurskyddsbestämmelserna medför att djurägaren utsätter hundarna för lidande”, skriver myndigheten i sitt beslut.