Adakborna är vana att klara sig själva

I Adak kämpar byborna på trots utflyttning och minskad service. ”Ska man få någonting gjort får man göra det själv”, säger Lars Sandström.

På jobbet. Monica Fjellner tycker att det var tråkigt att skolan lades ned men hoppas att förskolan får vara kvar.

På jobbet. Monica Fjellner tycker att det var tråkigt att skolan lades ned men hoppas att förskolan får vara kvar.

Foto: På jobbet. Monica Fjellner tycker att det var tråkigt att skolan lades ned men hoppas att förskolan får vara kvar.

Not Found2014-08-21 11:45

Adak, drygt två mil nordväst om Malå, hade sin blomstringstid när Adakgruvanvar igång och kraftstationen i Bastusel stadigt behövde folk.

I dag är Persson Båt, med sex till åtta anställda beroende på säsong, det största företaget i byn. Dessutom finns affären och ett antal enmansföretag.

Lars Sandström har bott i Adak sedan 1991, jobbade tidigare på båtfabriken men arbetar nu på Setras såg i Malå. Han berättar att många i byn jobbar i Malå, i Kristinebergsgruvan och med biltestverksamhet.

Någon större valfeber inför kommunalvalet har inte Lars Sandström märkt av. Kanske har det att göra med att Malå är en liten kommun som har ont om pengar. Då finns det inte så mycket utrymme för partipolitik. Men visst tänker han rösta.

– Det blir Vänsterpartiet även i år, konstaterar Lars Sandström.

Han tycker att kommunpolitikerna i Malå borde kunna satsa mer på Adak. För nog märks det att det blev sämre när skolan lades ned för några år sedan.

Monica Fjellner, som jobbar på Persson Båt, och Gunilla Persson, fabrikens ägare och vd, är inne på samma linje:

– När skolan försvann tappade folk lite och vägunderhållet är också eftersatt. Byarna är ganska bortglömda, tycker Monica Fjellner.

– Vägarna är en katastrof. Och skidspåret som är så toppenfint i Malå får vi kämpa med ideellt här. Det är samma med hockeyplanen, säger Gunilla Persson.

Samtidigt har det ideella arbetet och engagemanget för byn blivit ett kännetecken för Adak. Folk kämpar på, ställer upp och vägrar lägga sig ned och dö.

Sagafestivalenoch Lapland Ultraär två exempel som gett eko i hela landet. Att byns affär fortfarande finns kvar är ett mindre spektakulärt exempel, men kanske nog så viktigt.

Adak Allehanda drivs som en ekonomisk förening där byborna är delägare. Susanne Åhman, som jobbar i butiken, sticker inte under stol med att det är kämpigt att få verksamheten att gå runt.

Sommarturisterna och besökarna under Lapland Ultra och Sagafestivalen ger ett välkommet tillskott till kassan. Dessutom är de så tacksamma över att affären finns.

Annars är det tufft just nu och för att det ska bära sig på sikt krävs inflyttning.

– Vi hoppas på det. Det brukar alltid svänga, säger Susanne Åhman.

Hon är inte den enda som hoppas. För med skolan borta är det A och O att få behålla affären.

– Det är en fruktansvärt viktig samlingspunkt, säger Gunilla Persson.

undefined
På jobbet. Monica Fjellner tycker att det var tråkigt att skolan lades ned men hoppas att förskolan får vara kvar.
undefined
Ligger i. Lars Sandström är en av knappt 180 invånare i Adak. ”Det är en driftig by och lätt att få folk engagerade”, säger han.
Moskoselborna har tappat hoppet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om