Av dessa 52 Lex Sarah-anmälningar i fjol gjordes 35 stycken inom äldreomsorgen, 15 stycken inom handikappomsorgen och 2 inom individ- och familjeomsorgen. Detta framgår i socialnämndens verksamhetsberättelse.
De flesta misstänkta missförhållandena kategoriseras som ”brister i omsorg, stöd och service som utgör ett hot mot den enkildes liv, hälsa eller säkerhet”. (35 stycken). Näst vanligast är ”Bemötande som klart avviker grundläggande krav på respekt för självbestämmande, integritet, trygghet eller värdighet”.(15 stycken). Ett fåtal ärenden handlar även om fysiskt, psykiskt och sexuellt övergrepp. Ett par ärenden om ekonomiska oegentligheter som stöld, utpressning eller förskingring.
Få anmäls till Socialstyrelsen
Om ett missförhållande bedöms som ett allvarligt missförhållande, eller risk för detta, så ska det anmälas till Socialstyrelsen. Socialnämnden bedömde endast av tre av de 52 fallen var så pass allvarliga.
Svårt att avgöra
”Fortfarande är en hel del oklart beträffande Lex Sarah”, slår socialnämnden fast i sin verksamhetsberättelse.
”Särskilt problematiskt är det vid bedömningen av missförhållanden och om det ska betraktas som ett allvarligt sådant”, skriver nämnden.
Väntar på förtydligande
Socialstyrelsen arbetar på en ny handbok som ska underlätta vid bedömningar av missförhållanden enligt Lex Sarah. I verksamhetsberättelsen konstaterar man att handboken, som skulle ha kommit ut i november, blivit fördröjd.