15:e gången i Rumänien

Strax efter nyår åkte Elisabeth Hultgren till Oradea i Rumänien igen och kan nu ge läsaren en uppföljande rapport om läget.

Barnen i romska byn. Vintern har kommit till Rumänien.

Barnen i romska byn. Vintern har kommit till Rumänien.

Foto: Barnen i romska byn. Vintern har kommit till Rumänien.

Not Found2015-01-20 14:00

Förra gången, i oktober, följde Norran med på resan. Många kanske kommer ihåg reportageserien och bilden av den gravida 12-åriga Beata som bodde på soptippen.

Den här gången åkte Elisabeth Hultgren, strax efter nyår, på uppdrag från Sisters international för att dela ut julpåsar, vilket är en årligt återkommande mission.

Vad innehöll de här påsarna?

– Stickat, virkat, sockar, mössor och täcken och lite kläder. Sedan köpte vi in blöjor, mat, hygienartiklar och medicin som förra gången. De här påsarna delades ut på soptippen.

Hur såg det ut på soptippen?

– Det hade snöat ordentligt och var minus tio grader just då när jag var där. Flera av familjerna hade trängt ihop sig i samma skjul. I det skjul där det nyfödda barnet bodde, hade minst tio personer sovit tillsammans.

Nu har alltså den 12-åriga Beata fått en son. Pratade du med henne om detta?

– Lite grann. Hon hade sin mor och moster hos sig. Alla såg glada ut. Hon bor i ett skjul som är helt täckt med tyger och mattor, och man eldar på ett oljefat där inne för värmens skull.

Babyn, en pojke, nu tre veckor gammal, mådde bra, såvitt Elisabeth kunde se.

– Den lille var invirad i filtar, klädd i tunna kläder, men såg rätt pigg ut, tycker jag.

Men vinterns kyla och bristen på föda är bistert för romerna. Här och på andra liknande platser.

– Jag tycker nog det var värre att möta alla nu när kylan slagit till. De 14-15 familjerna kämpar för att hålla sig varma och skaffa mat för dagen. Här gäller det att överleva.

Pingstkyrkans samarbetspartner i Rumänien heter George Sandra. Han har ambitioner för byn Dicanesti. I den byn kunde Elisabeth se liten förbättring:

– Jag såg framsteg. I fyra av husen fanns nu klinkersgolv. Jag upplevde att man hade börjat göra fint, det fanns liksom en större ambition nu än tidigare. Sandras ihärdiga försök att integrera håller på att ta fäste. Väldigt långsamt, men det syns.

Planer framgent?

– Pingstkyrkan i Skellefteå och Sisters International fortsätter att stödja integrerings och läxläsningsprojektet i var sin by. Sisters fortsätter även att samla in pengar till romerna på soptippen. Allt för at tförsöka hjälpa till att förbättra alla de här familjernas livssituation, säger Elisabeth.

Det hade snöat ordentligt och var minus tio grader just då när jag var där.

undefined
Förbättringar syntes. Hemma hos romsk kvinna i Dicanesti.
undefined
Barnen i romska byn. Vintern har kommit till Rumänien.
undefined
Den unga familjen. Elisabeth Hultgren besöker nyblivna mamman Beata.
undefined
Beatas baby. Elisabeth Hultgren håller den nya babyn.
Björkskolan stöder integreringsprojekt i RumänienRomerna bor på en soptippSkolarbetet viktigast för barnenRumänien har lång väg att gåJobbar för motivering och integrering
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!