Helt klart är att det kommer att ta sin tid innan våra vägar och offentliga platser i Skellefteå kommun är fria från grus och sand.
Halkbekämpningen har varit intensiv i vinter, vilket inte minst visas att det handlar om rekordnivåer av grus som har använts.
Lars Pettersson, verksamhetschef, vid tekniska kontoret säger.
– De senaste vintrarna har varit annorlunda, vi har fått lägga mer kraft på halkbekämpning än på snösvängar. 15 000 ton grus har använts i vinter, det tidigare rekordet låg på 13 900 ton.
Mikael Rihm och Christer Brännström körde under torsdagen runt vid Mullberget med lastbil och traktor. De båda konstaterade:
– Egentligen är det ännu för kallt på morgnarna för att det ska vara optimala förhållanden, men dagtid går det bra att få upp gruset.
Gruset renas
De 15 000 ton – gruset kommer från Björkdalsgruvan – som ska tas upp motsvarar en mängd på höjden i nivå med Skeboskyskraporna efter Kanalgatan.
Gruset körs ut till kommunens anläggning på Loftberget. På plats där renas gruset och återanvänts efter förvaring på Loftberget, Mullberget och grus som finns i ett stort tält.
– Vi använder vanligt vatten för reningen, säger Assar Segerstedt, platschef på Loftberget, som också konstaterar att investeringar nyligen gjorts för att göra reningen effektivare och smidigare.
Inte så djup tjäle
När våren kommer på allvar kommer arbetet med grusupptagningen att ytterligare intensifieras.
– Går allt som det ska är gruset borta till mors dag, säger Lars Pettersson, som också ger sin syn på tjälskador i vår.
– Tjälen har inte gått ur jorden vilket innebär att vi kan ännu så länge bara kan åtgärda de mest akuta skadorna.
Till veckan räknar kommunen med att man tvingas sänka totalvikten på fordon som får färdas på många av våra enskilda vägar.
– Känslan är att då vi haft en mild vinter med lindrig tjäle så kommer inte vårproblemen på vägarna att bli så omfattande.
Ännu har vi inte tvingats införa begränsningar på vägarna.