Sara vill sätta Västerbotten på kreatörskartan

Även en liten lokal rymmer stora drömmar. De kan handla om en vilja att hitta hem, om längtan att få komma bort, om möjligheten bryta storstadsnormer. För Sara Forsström var det en kombination av dem alla som fick henne att ta initiativ till programmet ”AiR Bygdeträsk”.

Bland de sökandeförsöker Sara välja ut en bredd bland de olika skapandeformerna,som keramik och målande. ”I oktober kommer det troligtvis hit en konstnär som tar med sin egen vävstol”, berättar hon.

Bland de sökandeförsöker Sara välja ut en bredd bland de olika skapandeformerna,som keramik och målande. ”I oktober kommer det troligtvis hit en konstnär som tar med sin egen vävstol”, berättar hon.

Foto: Thea Holmqvist

Not Found2018-03-17 13:15
undefined
Sofia Forsström är både förvånad och glad över det stora intresset för idén.Snart påbörjar programmets första antagna konstnär sin fyra veckor långa period att få bo och skapa i lokalen som tidigare var hennes.

På en liten höjd i byn Bygdeträsk står en avlång gul byggnad. Marssolen har börjat leta sig in genom en av långsidornas många fönster och skapar stora ljusa fyrkanter på det färgfläckade trägolvet.

Avlånga strimmor leder blicken till ett piano, en säng med granskogsgrönt överkast och en liten köksvrå. Vid en första anblick tycks rummet vara vilken enrumslägenhet som helst, men här finns också en fullt brukbar pelarborrmaskin och en nio meter lång vit vägg som för tankarna till ateljé och galleri. Faktum är att den gamla träslöjdsalen i Allégården under flera år varit både bostad och arbetslokal – och efter många veckors arbete och planering är konstnären Sara Forsström redo att låta andra kreatörer ta del av den genom ett nystartat ”artist in residence”-program.

– Jag fick nys om lokalen hösten 2014, blev kär vid första ögonkastet och flyttade hit på heltid. Efter 18 månader övergick jag sedan till att vara här i perioder när jag var i behov av lite extra lugn och ro, säger hon.

Barndomens sommarlov spenderades på andra sidan skogen, i familjens stuga i Högliden intill länets största sjö. Det är också där i närheten som konstnären själv hoppas bosätta sig en dag, men för tillfället har hon fått ateljé i Skellefteå och förverkligar istället en idé hon burit med sig sedan tiden efter studierna i Karlstad, då hon startade upp och arbetade på ett konstnärsdrivet galleri och ateljé.

undefined
Bland de sökandeförsöker Sara välja ut en bredd bland de olika skapandeformerna,som keramik och målande. ”I oktober kommer det troligtvis hit en konstnär som tar med sin egen vävstol”, berättar hon.

– Där fick jag in tänket om samarbeten och kunskapsutbyte, att det går få till saker som är väldigt roliga. Både under och efter min utbildning har jag bott och verkat på väldigt många ställen och fått kontakter från hela världen, så jag tänkte att det vore roligt att få dem att komma hit, nu när jag har en sån perfekt plats för dem att verka på, säger Sara Forsström.

– Jag vill erbjuda konstnärer en plats där de kan fokusera helt på sitt skapande. Kanske vill de ha ett miljöombyte från södern eller stan. Kanske vill de, liksom jag för drygt två år sedan, återvända hem, fortsätter hon.

Under de senaste veckorna har Sara arbetat med att färdigställa såväl lokal som programmets utformning för vårens uppstart. I ett av hörnen har det dragits in vatten och byggts en kokvrå och hon har också fått en samarbetspartner i Edelvik folkhögskola, som ställer upp med ytterligare lokaler och utrustning om en programdeltagare är i behov av det.

– Att jag kan starta det här är tack vare medel från Skellefteå kommun och region Västerbotten. Jag är väldigt glad att de ställt upp. Det är viktigt att de visar att de satsar på landsbygd och på kultur som skapas lokalt, säger Sara Forsström.

Till en början kommer en deltagarutgift att tas ut, men i framtiden hoppas Sara hitta finansiering för att skapa ett stipendium för intresserade deltagare att söka.

– Programmet kräver ingen motprestation, men jag uppmuntrar konstnärerna till att göra något som kommer allmänheten till godo under sin tid här.Det kan vara en workshop, en föreläsning eller en utställning. Jag vill att programmet ska bidra till att skapa händelser, mötesplatser och att Västerbotten ska bli attraktivt för samtidskonst. Få kreativt folk att åka hit istället för att alltid ska behöva åka söderut. Eller in till en stadskärna, för den delen, säger Sara Forsström.

"Jag letar nog fortfarande, men inte lika mycket."

Trots att idén funnits länge har initiativtagaren inte byggt upp några förväntningar på mottagandet.

– Fast jag blev nog lite överraskad ändå, att så många hört av sig. Konstnärer från Stockholm, Göteborg, Malmö, Finland och USA har mejlat in ansökan och önskat perioder. Det är jätteroligt, framför allt för att jag bara hunnit marknadsföra det hela via Instagram, säger Sara Forsström.

– Det är roligt att ha lite att välja på också. I ansökan berättar konstnärerna kort om vad de vill få ut av sitt besök och om sitt konstnärsskap. Allra roligast är det ju att få en liten blandning i material och utförande, fortsätter hon.

Hon blickar utöver rummet. Det var här hon började sin jakt på ett sammanhang i hembygden, det som hon aldrig riktigt fann i barndomens pendlande mellan skolgång i Kusmark och fritid i Högliden.

– Några år efter att jag studerat blev jag väldigt nyfiken på Västerbotten. Jag har alltid känt mig hemma i landskapet, men inte haft någon tydlig bild av var jag haft mitt hemma och jag undrade vad som skulle hända med mig och mitt konstnärsskap om jag flyttade tillbaka med alla erfarenheter från studier och utlandsvistelser. Jag letar nog fortfarande, men inte lika mycket. Den här platsen fick mig att inse att det är här i närheten jag vill bo. Nu är det dags att lokalen låter någon annan lära sig något om sig själv, säger Sara Forsström.

Fakta

"AiR Bygdeträsk

Initiativtagare: Sara Forsström

Ålder: 30 år

Bor: Just nu i Umeå, är uppvuxen i Kusmark och Högliden

Skapar: En del installationer och målar med olja.

Instagram: air_bygdetrask

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!