Svalt intresse för lägenheter i nedlagd skola

Det ser inte ut att bli någonting av planerna att omvandla Norsjövallens skola till lägenheter. I stället vill kommunen undersöka andra användningsområden för fastigheten.

Norsjövallens skola lades ned 2010 och har sedan dess varit behandlingshem under några år.

Norsjövallens skola lades ned 2010 och har sedan dess varit behandlingshem under några år.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjövallen2020-03-04 16:00
undefined
Norsjövallens skola lades ned 2010 och har sedan dess varit behandlingshem under några år.

Som Norran tidigare berättat har Norsjö kommun undersökt möjligheterna att göra om Norsjövallens nedlagda skola till lägenheter. Det skulle i så fall ske med hjälp av Statens Bostadsomvandling, SBO, ett statligt bolag som tar över och bygger om fastigheter i kommuner med svag bostadsmarknad.

Undersöker intresset för nya lägenheter i NorsjövallenNedlagd skola kan bli lägenheter och förskola

Under arbetets gång har SBO och en arbetsgrupp från kommunen sett till att det har gjorts en miljöbesiktning och upprättats ritningar.

Därefter har en ungefärlig hyresnivå tagits fram och en enkät gått ut till en tänkt målgrupp.

Totalt har 87 personer svarat på enkäten. Av dem uppger 25 personer, eller 30 procent, att man kan tänka sig att bo där. Fem personer vill bli kontaktade om projektet blir av.

”För dyrt”

De flesta kommentarerna som kommit in är negativa. För långt till affärer och för hög hyra, är några omdömen från dem som svarat.

Nu föreslår kommunens arbetsgrupp att projektet avslutas. Enligt gruppen finns det annars risk för att en del av de 14 tilltänkta lägenheterna kommer att stå tomma och att kommunen måste stå för den blockhyran.

Vi hade stora förhoppningar på att det skulle finnas ett intresse. Men utifrån hur byggnaden ser ut blir det rätt dyrt att bygga om och då blir också hyran dyrare

I stället vill gruppen utreda andra användningsområden för fastigheten.

Det är också något som politikerna i kommunstyrelsens allmänna utskott ställer sig bakom.

– Nu måste vi söka nya vägar. Vi hade stora förhoppningar på att det skulle finnas ett intresse. Men utifrån hur byggnaden ser ut blir det rätt dyrt att bygga om och då blir också hyran dyrare, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

Företagsetablering

I första hand handlar det om att hitta något eller några företag som vill etablera sig i lokalerna. Det har kommunen försökt förr, utan att lyckas.

Men det var några år sedan och Mikael Lindfors tror att förutsättningarna är bättre nu:

– Det händer mycket i omgivningen, då den elintensiva branschen söker sig till Västerbotten och Norrland där det finns bra förutsättningar. Med tanke på det ska vi inte säga att det inte går att hitta någon som vill använda huset.

Beslut i frågan fattas av kommunstyrelsen i mitten av mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!