Undersökning: unga i Norsjö och Malå mår allt sämre

Allt fler unga i Norsjö och Malå uppger att de mår dåligt. Framförallt är det tjejerna som känner så. Det visar en årlig undersökning bland niondeklassarna.

Mari-Louise Skoogh, Norsjö kommun, konstaterar att det finns mycket att jobba med.

Mari-Louise Skoogh, Norsjö kommun, konstaterar att det finns mycket att jobba med.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö/Malå2019-03-08 08:00
undefined
Mari-Louise Skoogh, Norsjö kommun, konstaterar att det finns mycket att jobba med.

Varje år i omkring 15 års tid har niondeklassarna i Norsjö och Malå fått svara på frågor om drogvanor och sin sociala situation i den så kallade ANDT-undersökningen.

Resultatet visar att det över tid är allt fler som svarar att de mår dåligt. I den senaste undersökningen uppger nästan var fjärde niondeklassare att de mått dåligt under det senaste året.

Skillnad

Det finns också en tydlig skillnad mellan killarna och tjejerna. Bland tjejerna uppgav 36 procent att de mår bra eller mycket bra, vilket ska jämföras med 65 procent 2011.

När det gäller killarna har andelen som svarat att de mår bra eller mycket bra sjunkit från 90 procent 2011 till 70 procent i fjol.

Många som svarat att de inte mått bra har uppgett att de mått psykiskt dåligt. Skolstress och problem i hemmet och kamratkretsen är några förklaringar.

Rikstrend

– Mycket kan man nog härröra till sociala medier. De är uppkopplade dygnet runt, säger Mari-Louise Skoogh, avdelningschef för kultur och folkhälsa på Norsjö kommun.

Hon konstaterar att det är en trend i hela Sverige att allt fler mår dåligt psykiskt:

Mycket kan man nog härröra till sociala medier. De är uppkopplade dygnet runt.

– Och det är främst kvinnor och flickor som drabbas.

Undersökningen visar också att allt fler känt sig mobbade under och innan högstadietiden. Även här är tjejerna mer utsatta.

Mindre alkohol

Hur jobbar då kommunen för att mota problemet? Ja, enligt Mari-Louise Skoogh måste man göra flera saker samtidigt: aktiviteter kring trivsel och kamratskap, tjej- och killgrupper i skolan och utbildning för personalen.

– Det är inte bara kommunens arbete. Vi jobbar även mycket mot föreningslivet, ungdomarna ska känna sig trygga oavsett verksamhet, säger hon.

Samtidigt visar undersökningen att den positiva trenden kring alkohol- och drogvanor fortsätter. Det är allt färre niondeklassare som uppger att de dricker alkohol och röker.

ANDT-undersökningen

Undersökningen genomförs i form av en enkät till samtliga elever i årskurs nio. Deltagandet är anonymt och frivilligt. Vid den senaste enkäten var bortfallet 20 procent.

Undersökningen visar inte med säkerhet den korrekta verkligheten i kommunen. I stället ska den mer ses som en resurs och ett medel för att närma sig en gemensam bild av ungdomarnas drogvanor och sociala situation.

Källa: Norsjö och Malå kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!