Sverigedemokraterna har tidigare haft svagt stöd i norra Sverige. Ett exempel är riksdagsvalet 2010, då partiet stannade på 2,1 procent i Norsjö – det sämsta resultatet i landet.
Men till i år har någonting hänt.
När Norsjöbornas röster var räknade visade det sig att 18,3 procent hade lagt sin röst på SD. I Malå var siffran ännu högre, 24,7 procent, en ökning med hela tio procentenheter jämfört med förra valet.
Det innebär att SD blev näst största parti i bägge kommunerna.
I kommunvalet var siffrorna betydligt lägre: 5,7 procent i Norsjö respektive 5,5 procent i Malå. Men det räcker i alla fall för att få ett mandat i vardera kommunfullmäktige.
Efter ett sent avhopp, sedan det blivit känt att förstanamnet Sonja Hellström spridit nazistisk propaganda på sociala medier, blir det Morgan Wikberg, som tar platsen i Norsjö.
Hans förklaring till att SD gick så bra i riksdagsvalet i Norsjö är att partiet helt enkelt driver en politik som folk gillar.
– Det är inte svårare än så, säger Morgan Wikberg.
Är det några speciella frågor du tänker på då?
– Nej, egentligen inte. De har skött sina kort bäst för att folket ska tro på dem.
I kommunalvalet blev det 5,7 procent, vad säger du om det?
– Det är jättebra. Vi har ju inte gjort någon reklam som de andra partierna, utan bara legat lågt. Utifrån det tycker jag att det känns helt okej.
Du jobbar borta en hel del på veckorna, kommer du ändå att kunna delta i det politiska arbetet?
– Ja, det måste jag ju göra. Det ska göras så att det blir så bra som möjligt för folket och för mig, för alla inblandade.
Centerpartiet har valt en annan väg, de drog sig ur när de inte fick tillräckligt många engagerade namn på listan, du är ensam men kör ändå. Hur kommer det att funka, tror du?
– Jag tror nog att det kommer att funka. Jag ser inte varför det inte skulle fungera.
Vilka frågor tänker du driva i kommunpolitiken?
– Det får vi helt enkelt se var det landar. Som sagt är jag ny i politiken, jag ska reda ut lite hur det funkar och allt. Men som sagt, vi ska försöka göra det här så bra som möjligt för allt och alla.
Anders Lidström, statsvetare vid Umeå universitet med rötterna i Norsjö, konstaterar att SD den här gången har fått ett genombrott på den norrländska landsbygden som man inte har lyckats med tidigare.
Det blir särskilt tydligt i kommuner där partiet tidigare haft ett svagt stöd, exempelvis Norsjö och Malå.
– Sedan varför de har blivit attraktiva för landsbygdsväljarna tror jag mycket har att göra med landsbygdsbornas allmänna missnöje med hur landsbygden behandlas i den nationella politiken av andra partier.
– Det här ska man uppfatta som en sorts proteströst mot de etablerade partierna, säger Anders Lidström.
Kan du ge exempel på sakfrågor?
– En sak som uppmärksammas just nu är bensinpriset. Det kan vara en sak som triggat det hela och som Sverigedemokraterna fångat upp, när landsbygdsbor kan känna att det blir mycket dyrare att leva på landsbygden.
Anders Lidström tror egentligen inte att det finns så mycket invandrarfientlighet att rida på i de här områdena. Däremot har partiet lyckats fånga de väljare som är invandrarkritiska och allmänt missnöjda med hur landsbygden behandlas.
– Man tycker att man har provat de andra alternativen, nu är det här det som finns kvar, säger han.
Att avslöjandet om att SD:s toppnamn i Norsjö spred nazistisk propaganda kom bara några dagar före valet är inte heller något som påverkar Sverigedemokraterna, enligt Anders Lidström:
– Den där typen av skandaler biter inte på SD-väljarna. Det har vi sett sedan tidigare. Vad de än avslöjas med så påverkas inte väljarna av det, de kör vidare som om ingenting har hänt.
I Malå var Jessica Höglund det enda namnet på SD:s kommunlista. Hon suttit i kommunfullmäktige sedan 2018 och fortsätter alltså på posten.
Norran har även sökt Jessica Höglund för en kommentar, men utan att lyckas.
Den Västerbottenskommun där SD gick starkast framåt i kommunvalet var Dorotea. Där fick partiet 22 procent av rösterna, vilket ger sex mandat i fullmäktige.
Där blir dock flera stolar tomma, eftersom partiet bara hade tre namn på listan.
Tomma stolar blir det också i flera andra länskommuner, då det inte funnits kandidater som lyckats matcha valframgångarna.