Ny utbildning ska ge fler poliser i glesbygd

Nu finns det en ny utbildning för den som vill studera till polis på deltid och på distans.
Målet är fler poliser i glesbygd, och Norsjö, Malå och Arvidsjaur är några av de utvalda orterna.
– Det här är en möjlighet för dem som är etablerade på orten och vill bo kvar, säger Elin Holmqvist vid Skelleftepolisen.

Elin Holmqvist berättar att ett antal kommuner i Norrbotten ingick i den första pilotomgången och att det gav goda resultat. Nu ska modellen testas i Norsjö och Malå, som ingår i Skellefteå lokalpolisområde.

Elin Holmqvist berättar att ett antal kommuner i Norrbotten ingick i den första pilotomgången och att det gav goda resultat. Nu ska modellen testas i Norsjö och Malå, som ingår i Skellefteå lokalpolisområde.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Norsjö/Malå2024-11-25 01:00

Nyheten i korthet

  • En ny deltidspolisutbildning (DPU) har lanserats i Sverige för att öka antalet poliser i glesbygdsområden som Norsjö, Malå och Arvidsjaur.
  • Utbildningen, som erbjuds på distans och deltid, garanterar jobb på den valda orten efter avslutad utbildning, vilket gör det attraktivt för de som vill bo och arbeta på sin hemort.
  • Polisen söker en bred grupp av sökande, ålder och tidigare yrkeserfarenhet är inget hinder, snarare ses det som en styrka som kan berika polisen med olika perspektiv.

Den nya deltidspolisutbildningen, DPU, började som ett pilotprojekt på ett antal platser i Sverige tidigare i år. 

I mitten av december öppnar ansökningarna till den omgång som startar hösten 2025 och nu har nya orter tillkommit, däribland Norsjö, Malå och Arvidsjaur.

Utbildningen riktar sig till dem som inte kan eller vill studera på heltid, och som vill arbeta i områden som polisen annars haft svårt att bemanna.

– Det gäller främst glesbygdskommuner. Och det är mycket på grund av att när du rekryteras som polis idag så är du inte garanterad att få jobba på en viss ort. Och det kan såklart vara svårt när du har familj, barn och gärna vill jobba på din hemort, säger Elin Holmqvist.

För att lösa den knuten kommer den nya satsningen med ett löfte: den som blir antagen och klarar utbildningen garanteras också jobb på den ort som man själv har valt.

Själva utbildningen är upplagd så att man studerar på deltid och därför går fem terminer i stället för fyra. Något som även gör det möjligt att jobba samtidigt som man studerar.

Därefter följer ett halvårs aspirantutbildning, precis som på det ordinarie polisprogrammet.

undefined
Det mesta av utbildningen sker på distans, men vissa praktiska moment genomförs vid träffar som hålls i Umeå, bland annat skytte.

Vidare sker det mesta av studierna på distans via Umeå universitet. Undantaget är de träffar som några gånger per termin hålls i Umeå.

– Det handlar om praktiska moment som skytte, konflikthantering, bilkörning och liknande, berättar Elin Holmqvist.

Under november genomför polisen ett antal informationsträffar i Norsjö och Malå, där de som är nyfikna på yrket får veta mer.

undefined
Den här månaden genomför polisen fyra informationsträffar i Norsjö och Malå, den 13 och 21 november i Norsjö och den 20 och 27 november i Malå.

Vad är det då för personer som polisen söker? Ja, först och främst gäller samma behörighetskrav som på den vanliga polisutbildningen. 

Om man väl uppfyller dem finns inga större begränsningar, enligt Elin Holmqvist.

– Man ska inte fundera på om man är för gammal eller för ung, det handlar mycket mer om vem du är som person och vad du kan bidra med. Att människor har varit verksamma i något annat yrke i 20 eller 30 år är inget hinder, utan hellre en styrka och något som vi ser kan berika polisen med andra perspektiv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!