Droger som skickas i vanliga brev och paket är ett växande problem i Sverige. Inte minst på grund av den handel som sker via Darknet.
Men som lagen ser ut idag får inte postleverantörerna på eget bevåg kontakta polisen om de misstänker att en försändelse innehåller något olagligt. Det strider mot postsekretessen.
Snart blir det dock ändring på det. Den 2 januari ändras lagen så att de som arbetar med postverksamhet får bryta tystnadsplikten och lämna uppgifter till en brottsbekämpande myndighet.
En förutsättning är att det misstänkta brottet kan ge fängelse.
Det är en förändring som Anders Jonsson vid polisen i Norsjö och Malå välkomnar.
– Ja absolut, det är en efterlängtad lag, säger han.
Anders Jonsson tror att det kommer att underlätta polisens arbete med att komma åt narkotika som skickas via post. Han hoppas också att det leder till tydligare spelregler för dem som jobbar med postbefordran:
– Det har funnits tveksamheter, får de höra av sig, får de inte, ska de höra av sig, vad gör de egentligen? Så jag tror absolut att det kommer att underlätta och framförallt göra att personal på posten känner sig tryggare i att de kan höra av sig när det kommer brev som de tycker är misstänksamma.
– De vill ju inte hålla på och skicka narkotika vidare, de vill ju precis som vi att det ska upphöra.
Det är något som Robert Persson, Ica-handlare i Malå, skriver under på.
Han driver Ica Supermarket, som också fungerar som postombud i Malå. Även om det där är ganska långt mellan de misstänkta försändelserna så känns det frustrerande när de dyker upp.
– Det blir en hopplöshet. Man vill ju göra någonting men man får inte, säger Robert Persson.
Så vad hoppas du på av lagändringen?
– Att den här typen av kriminalitet minskar. Det är ju det som är grundtanken med förändringen, det är bara att hoppas att det blir så.
Johan Mossberg, områdeschef vid Postnord, välkomnar att de nu får ett tydligare regelverk att luta sig emot.
Däremot tror han inte att det kommer att innebära någon större förändring för Postnords personal, snarare är det utlämningsställen, partners och ombud som kommer att påverkas.
– Och så är det ju bra för de myndigheter som jobbar med att lösa den här typen av brott, säger Johan Mossberg.
Lagändringen klubbades av en enig riksdag i november. Då den träder i kraft efter årsskiftet räknar Anders Jonsson med att det kommer att ta ett tag innan allt har satt sig och det har utformats någon sorts praxis för hur polisen och postleverantörerna ska jobba utifrån nyordningen:
– Någonstans i slutändan faller det också ut på att det är en fysisk person som ska upptäcka och slå larm om man tycker att något ser konstigt ut. Då ska det finnas kanaler in till polisen där de kan höra av sig med de här tipsen.
Bakgrund
Polismyndigheten beräknar att upp till en miljon narkotikaförsändelser skickas med inrikespost varje år. Det är i huvudsak brev som används för narkotikaleveranser.
Samtidigt är narkotika bara en del av den omfattande handeln med illegala eller farliga varor där varorna skickas via post. Vapen, explosiva varor, dopningsmedel och förfalskade id-handlingar är andra exempel.