I takt med att elbilarna blir fler behövs det fler ställen där det går att ladda batterierna. Det pågår också en snabb utbyggnad av publika laddstationer, men den är ojämnt fördelad över landet.
Längst mellan laddstationerna är det på landsbygden och i de nordligaste delarna av Sverige.
Under 2019 planerar Skellefteå Kraft att sätta upp 30 laddstolpar i Västerbotten och Norrbotten, varav två ska hamna i Malå och Norsjö.
September
– De borde vara på plats i september, sa Glenn Wikman, projektledare Hållbara transporter, vid en informationsträff i Norsjö häromkvällen.
Han berättade att förberedelserna har kommit längst i Malå. Där ska laddstolpen sättas upp vid bensinmacken närmast kommunhuset. Däremot är det fortfarande inte klart var strömmen ska tas i Norsjö.
Vi får ganska mycket påstötningar men det är först och främst från norrmän och från turister, sörlänningar som har anknytning till norra Sverige.
Hur ser det då ut med efterfrågan på laddstationer i inlandet? Ja, eftersom närmare 90 procent av laddningen beräknas ske hemma och på jobbet får inte Skellefteå Kraft särskilt många förfrågningar från inlandsbor.
Turister
I stället är det andra som efterlyser servicen:
– Vi får ganska mycket påstötningar men det är först och främst från norrmän och från turister, sörlänningar som har anknytning till norra Sverige.
– Destinationsladdningen står bara för tio, femton procent. Det är därför det är så viktigt att få ut laddboxar för hemmabruk. Vi får ofta förfrågningar om sådana från bostadsrättsföreningar, berättade Glenn Wikman.
Vid informationsträffen medverkade även energi- och klimatrådgivare Jamal Mouneimne och berättade om vilket uppdrag han och hans kollegor har. Vidare informerade Johan Edqvist, länsstyrelsen, om projektet Fossilfria transporter i norr.
Självkörande bilar
Allt avslutades med en frågestund där åhörarna lyfte ett antal funderingar: hur klarar elbilarna kylan och avstånden här uppe, vilken miljöpåverkan har framställningen av batterier, vad händer med de statliga stöden i dagens politiska läge och hur rustar gymnasieskolorna för att utbilda morgondagens fordonstekniker? var några av frågorna.
Dessutom gjorde Glenn Wikman en regional, nationell och internationell utblick som även innefattade självkörande bilar och intelligenta ihopkopplade system.