Kyrkovalet
Inför kyrkovalet på söndag anordnades häromkvällen en utfrågning i Malå kyrka, där frågor från kyrkoherde Fredrik Juul varvades med musik.
I Malå-Sorsele pastorat är det fyra nomineringsgrupper som ställer upp och vid utfrågningen var samtliga toppnamn på plats: Sonja Edlund, Centerpartiet, Stig Forsgren, Oberoende i Malå-Sorsele pastorat, Jeanette Norberg, Socialdemokraterna, och Inger Stenlund, Vänstern i Svenska Kyrkan.
De fick bland annat svara på hur Svenska kyrkan i Malå och Sorsele kan bli mer relevant för människorna. Ett genomgående svar var att finnas ute mer där människorna finns:
– Vi har hembesöksgrupper men vi vill också besöka arbetsplatser, skolor och danser, sa Sonja Edlund.
En annan fråga gällde hur de vill prioritera mellan de tyngsta utgiftsposterna personal och fastigheter. Jeanette Norberg var tydligast i sitt svar:
– I min värld kan man bedriva en församling och förmedla guds ord under bar himmel. Men en kyrka utan personal är bara en lokal.
De fick även berätta om hur de ser på samverkan med fler församlingar. Svaret blev att det redan samverkas på flera håll och att det överlag fungerar bra. Däremot känns det inte aktuellt att bilda ett ännu större pastorat.
Malå-Sorsele pastorat bildades 2015 och blev då ännu ett exempel på att församlingar går samman och bildar pastorat. Men Norsjö församling står fortfarande på egna ben och så kommer det att förbli.
Åtminstone om de lokala kyrkopolitikerna får bestämma.
Då Centerpartiet inte ställer upp i årets val finns det bara två nomineringslistor att rösta på i Norsjö, Socialdemokraterna och Norsjö församlings väl. Båda driver frågan att Norsjö ska fortsätta vara en egen församling.
– Då kan vi driva vår egen agenda, säger Gun-Britt Åström, toppnamn för Norsjö församlings väl, som även vill lyfta fram en annan hjärtefråga:
– Vi tycker att det är jätteviktigt att det inte är partipolitik i kyrkan.
Socialdemokraternas toppnamn Ann-Helén Konradsson framhåller hur viktigt det är att behålla alla tre kyrkorna inom församlingen och att sköta budgeten.
Framförallt tycker de att det är viktigt att folk röstar i kyrkovalet:
– Jag tänker att det är angeläget om man har rösträtt. Vi ska vara rädda om vår kulturskatt och allt som församlingen ger, säger Ann-Helén Konradsson.