Granskning: För låg utjämning mellan kommuner

Det kommunala utjämningssystemet fungerar inte som det ska. Det visar en granskning från Riksrevisionen. I stället borde glesbygdskommunerna kompenseras mer.

Mikael Lindfors, kommunalråd i Norsjö.

Mikael Lindfors, kommunalråd i Norsjö.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö/Malå2019-10-25 17:00
undefined
Mikael Lindfors, kommunalråd i Norsjö.

Det är kärva tider för landets kommuner. Inte minst för inlandskommunerna som brottas med stora avstånd, en åldrande befolkning och vikande skatteunderlag.

Nu har Riksrevisionen gjort en granskning som åtminstone delvis kan förklara varför det ser ut som det gör: utjämningssystemet klarar inte av skapa förutsättningar för likvärdig service i hela landet.

Stora skatteskillnader

Av landets 290 kommuner är 245 underkompenserade, enligt Riksrevisionen. Och det är kommuner med stor yta, få invånare och en liten andel som bor i tätorterna som är förlorarna.

– Det är stor skillnad mellan de kommunala skattesatserna, från 29,18 kronor i Österåker till 35,15 i Dorotea. Riksrevisionens bedömning är att det till stor del beror på att kostnadsutjämningen inte fungerar som den ska, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Det är enormt viktigt att utjämningen är rätt till hundra procent. Den ska jämna ut skillnader och ge likvärdiga förutsättningar.

En förändring av kostnadsutjämningen som ska ge mer till glesbygdskommunerna är också på gång. Om den går igenom i riksdagen ska de ny reglerna träda i kraft 2020.

Viktig fråga

Men enligt Riksrevisionens beräkningar räcker inte heller det för att kompensera de drabbade kommunerna. Omfördelningen behöver öka mer än vad regeringen föreslår.

Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors (S) tycker att det är bra att frågan belyses och välkomnar de slutsatser som Riksrevisionen har kommit fram till.

– Det är enormt viktigt att utjämningen är rätt till hundra procent. Den ska jämna ut skillnader och ge likvärdiga förutsättningar, om den inte är rätt blir det rent orättvist, säger han.

Befolkningsminskning

Samtidigt är han väl medveten om att frågan är kontroversiell: ju större förändringar som föreslås i den riktningen, desto högre kommer de stora kommunerna att skrika:

– Men vi måste förlita oss på expertisen.

Den föreslagna förändringen inför 2020 skulle för Norsjös del innebära ett tillskott på drygt fem miljoner kronor. Men i praktiken blir det ingen större skillnad.

– Det mesta äts upp av befolkningsminskningen, säger Mikael Lindfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!