EU-valet: Vänstervåg och lågt valdeltagande i inlandet

En vänstervåg och ett lågt valdeltagande. Så kan man sammanfatta EU-valet i Norsjö och Malå. ”Jag är mer oroad än glad”, säger Lennart Gustavsson (V) efter att hans parti preliminärt fått 35 procent av rösterna i Malå, men valdeltagandet ser ut att stanna vid drygt 40 procent. Norsjös riksdagsledamot Isak From (S) har också blandade känslor efter valet.

Det är blandade känslor för både Lennart Gustavsson (V) och Isak From (S) hefter helgens EU-val. Det som oroar är framförallt det låga valdeltagandet.  ”Att demokratin måste vinnas varje dag må vara en klyscha, men den här situationen visar att det är sant”, säger Lennart Gustavsson.

Det är blandade känslor för både Lennart Gustavsson (V) och Isak From (S) hefter helgens EU-val. Det som oroar är framförallt det låga valdeltagandet. ”Att demokratin måste vinnas varje dag må vara en klyscha, men den här situationen visar att det är sant”, säger Lennart Gustavsson.

Foto: Lennart Enkvist/Evelina Eriksson

Norsjö/Malå2024-06-10 12:15

Malås kommunalråd Lennart Gustavsson är kluven efter söndagens val till EU-parlamentet.

Å ena sidan har Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt i spetsen gjort ett succéval i både Sverige, Västerbotten och Malå, och detta efter att partiets toppnamn haft valupptakt i kommunalrådets hemby Rentjärn.

undefined
Jonas Sjöstedt valde att förlägga partiets valupptakt till Rentjärn, Malå, en by som han även besökt tidigare.

Å andra sidan har valdeltagandet varit lågt. Inför räkningen av de så kallade onsdagsrösterna ligger det bara på 27,6 procent, en siffra dock förväntas stiga till omkring 41 procent eftersom man i Malå har lagt undan 300 röster till onsdagsräkningen.

Det är en siffra som är i paritet med hur det såg ut vid förra EU-valet, då Malå hade det tredje lägsta valdeltagandet i landet.

När det gäller Vänsterpartiets valframgång gläds Lennart Gustavsson över den och tror att det till stor del handlar om en Sjöstedt-effekt.

– Det går inte att underskatta. Sedan är det ju lite speciellt att han valde att ha sin valupptakt i Rentjärn, säger han.

Samtidigt är han bekymrad över det låga valdeltagandet:

– Det är mycket allvarligt. Fria öppna val är en av de yttersta delarna av demokratin.

Lennart Gustavsson konstaterar att det åligger partierna att se till att folk går och röstar, och tycker att det är oroande att de inte lyckats bättre med mobiliseringen.

Han tror också att det finns fler förklaringar till att valdeltagandet är så lågt i inlandet.

– Det kan finnas personer i vår del av världen som inte har gått med i EU än. De bryr sig inte och tycker inte att de har något att säga till om, säger han.

undefined
Isak From hade hoppats på ytterligare ett mandat i EU-parlamentet, men gläds åt vänstersidans gemensamma framgång.

Isak From, riksdagsledamot från Norsjö och ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten, har också blandade känslor efter valet.

Efter att ha känt av en positiv vind i opinionen under våren är han besviken över att Socialdemokraterna inte nådde sex mandat i EU-parlamentet. Samtidigt känns det bra att partiet lyckades gå fram en aning jämfört med vallokalsundersökningen.

På länsnivå och i Norsjö gick partiet bakåt, vilket Isak From bland annat förklarar med att de förlorat röster vänsterut efter Jonas Sjöstedts återkomst till politiken:

– I Västerbotten visste vi att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt skulle gå starkt. Han är duktig och uppfattas som en sympatisk person.

Samtidigt gläds Isak From åt vänstersidans gemensamma framgång, där även Miljöpartiet räknas in.

– Vi har knackat oerhört mycket dörr i länet, kanske har det bidragit till det. Tidöpartierna har inte gått så bra. Framförallt inte vid kusten, där går Sverigedemokraterna riktigt dåligt, vilket är glädjande. I fjällkommunerna och i inlandet har de ett starkare stöd, och det får vi kanske analysera.

I Norsjö ligger valdeltagandet på 37,1 procent innan onsdagsrösterna har räknats. Här har 150 röster lagts undan och sparats till dess, vilket gör att prognosen är ett valdeltagande på omkring 43 procent.

Även det är i paritet med hur det såg ut i förra EU-valet.

Precis som Lennart Gustavsson är Isak From bekymrad över det låga valdeltagandet i inlandet och han har också en liknande förklaring:

– Det är en skada för demokratin när man inte nyttjar sin röst. Jag tror att många fortfarande sitter fast i EU-medlemskapet, att EU-valet blir en röstning om EU-medlemskap eller inte. 

– Vi behöver få fram att det här är ett partival, det handlar om vilket parti, vilka värderingar och vilken ideologi man ska rösta på.

Onsdagsrösterna

De så kallade onsdagsrösterna består av sent inkomna poströster och utlandsröster. För att bevara valhemligheten måste också en del av de röster som lämnats in sparas till onsdagsräkningen, vilket kan få stort genomslag i statistiken i mindre kommuner.

Resultat

Resultat när onsdagsrösterna fortfarande återstår att räkna, förra EU-valets resultat inom parentes:

Malå:

S: 24,9 % (42,1)

C: 3,1 % (8,8)

KD: 5,9 % (5,6)

L: 3,1 % (3,9)

MP: 4,9 % (3,5)

M: 7,8 % (5,1)

SD 13,7 % (15,3)

V: 35,9 % (14,3)

Norsjö:

S: 32,4 % (43,4)

C: 5,9 % (9,5)

KD: 9,3 % (11,5)

L: 2,2 % (1,9)

MP: 4,9 % (2,8)

M: 11,5 % (6,3)

SD: 9,2 % (12,7)

V: 22,8 % (9,9)

Källa: Valmyndigheten.                                                                                                                                                                                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!