Yrkesverksamma utvisas trots stort rekryteringsbehov

Med de gigantiska investeringarna som nu sker i Västerbotten och Norrbotten blir den stora knäckfrågan att locka folk till regionen. Samtidigt utvisas människor som har jobb och som inget hellre vill än att stanna. ”Det blir svårförklarligt för allmänheten”, säger Isak From (S), riksdagsman från Norsjö.

Isak From, socialdemokratisk riksdagsman från Norsjö.

Isak From, socialdemokratisk riksdagsman från Norsjö.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2021-06-09 07:00

Northvolt i Skellefteå, satsningen på fossilfri ståltillverkning i Boden–Luleå och andra stora satsningar har gjort arbetsmarknaden i norra Sverige glödhet. Så het att regeringens särskilda samordnare räknar med att befolkningen i Norr- och Västerbotten behöver öka med uppemot 100 000 personer inom ett antal år.

För det är inte bara de stora industriföretagen som behöver rekrytera.

– Det får följdverkningar på samhällsservice och annan service. Sedan följer ofta andra företag med, säger Anders Eriksson, arbetsförmedlingschef i Skellefteå och Norsjö.

Han konstaterar att det krävs stora ansträngningar i form av bostäder, utbildning och annat för att få folk att flytta hit:

– Det är en utmaning.

Till det ska läggas att kommuner som Norsjö och Malå i årtionden har brottats med vikande befolkningssiffror och svårigheter att rekrytera. En verklig ödesfråga för inlandet.

Ändå ska människor som rotat sig och skaffat jobb utvisas ur landet. Ali Dawran Nabi Zada i Bastuträsk är ett exempel, men han är långtifrån ensam.

I Norrans spridningsområde har både Lokaltidningen och SVT Nyheter Västerbotten berättat om 25-årige Wahid Sharafi, Malå, som har bott i Sverige i över fem år, lärt sig språket och har fast jobb inom kommunens äldreomsorg. Ändå ska han utvisas till en oviss framtid i Afghanistan, då han enligt Migrationsverket inte har kunnat påvisa något skyddsbehov och ansökan om spårbyte och arbetstillstånd kom in för sent.

Vidare har Folkbladet berättat om Rania Mohamed och hennes fyra barn som har bott i Bureå sedan 2011. Även Rania jobbar inom äldreomsorgen och även hon har ansökt om spårbyte. Men det godkändes inte av Migrationsverket, då Skellefteå kommun inte kunde erbjuda någon tillsvidareanställning. Så nu hotas även de av utvisning.

Isak From (S), riksdagsman från Norsjö, säger att han kan förstå om utvisningarna uppfattas som svårförklarliga. Men bakgrunden är de krav som finns i lagstiftningen och de skärpningar som infördes i samband med att väldigt många människor sökte sig till Sverige 2015:

– Då gick vi från att vara det mest öppna av alla länder till ett mycket mer skärpt och stängt läge. Sverige var inte rustat för att ta emot så många och det fanns inte heller någon politisk majoritet för det.

Men nu handlar det ju inte om att stoppa stora flyktingskaror, utan att kasta ut människor som har rotat sig i landet?

– Det spelar ingen roll, du har den lagstiftning som riksdagen har satt. Om du inte bedöms ha ett skyddsbehov får du inte stanna. Sedan ska man inte skylla på myndigheter eller domstolar, utan skyll på lagstiftarna.

Om några veckor ska riksdagen rösta om en ny migrationslag. Isak From konstaterar att det parlamentariska läget är mycket osäkert, men hoppas att regeringens förslag går igenom.

– Då öppnas en ventil som kan göra det möjligt för dem som fungerar i samhället och kan försörja sig själva, utan att uppfylla skyddsskälen, att få stanna.

För att lösa kompetensförsörjningen menar han att Västerbotten måste bli attraktivare för alla, oavsett etniskt ursprung. Samtidigt betonar han att arbetsmarknadspolitiken inte får leda till att folk utnyttjas, på det sätt som nu sker inom vissa branscher.

Flyktingvågen 2015

Sverige har aldrig tidigare tagit emot så många asylsökande som 2015. Under året sökte drygt 163 000 personer skydd i landet.

De flesta som sökte sig till Sverige kom från Syrien, följt av Afghanistan, Irak, Eritrea och Somalia.

Sommaren 2016 klubbade riksdagen en tillfällig migrationslag, som kraftigt begränsade människors möjligheter att bosätta sig i Sverige. 

Lagen, som fortfarande gäller, innebar bland annat färre skyddsgrunder och begränsade möjligheter till familjeåterförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!