Vin från Norsjö hos Systembolaget i hela landet

Idunn Norsjö Wine har nu tagit ytterligare ett steg ut på den svenska marknaden. Tidigare har Rålund Classic, som är ett torrt vin av blåbär, funnits hos fem av Systembolagets butiker i närområdet. Sedan i mars finns de på plats i 45 butiker runt om i Sverige.

I höstas anställdes Urban Malmbom, som tidigare var hotellchef på Källan i Åmliden, som assisterande vinmakare.

I höstas anställdes Urban Malmbom, som tidigare var hotellchef på Källan i Åmliden, som assisterande vinmakare.

Foto: Filmjätte Media

Norsjö2020-04-07 08:00
undefined
Lars Normark och Li Holmberg.

– Det är resultatet av att efterfrågan ökat kraftigt på hållbara och närproducerade viner av hög kvalitet, säger Li Holmberg, som driver företaget ihop med sin sambo vinmakaren Lars Normark.

Det var i december 2018 som Idunn Norsjö Wine efter sex års utvecklingsarbete lanserade Rålund Classic som produceras i landets nordligaste vineri i Norsjö.

– Vinet görs i samarbete med den kanadensiska vinmakaren Alexandra Beaulieu Boivin som har stor erfarenhet av druvor och bär från nordliga breddgrader, berättar Li.

undefined
I höstas anställdes Urban Malmbom, som tidigare var hotellchef på Källan i Åmliden, som assisterande vinmakare.

Efter lanseringen har vinets testats av flertalet av landets vinexperter.

– Vi har fått cirka 15 recensioner i olika tidningar och omdömena har varit mycket positiva, vilket bidragit till att Systembolaget valt att satsa på oss.

Vinet serveras också på många restauranger runt om i landet.

– Bland annat finns det på lyxrestaurangen Oaxen Krog på Djurgården och på Fotografiska och Sturehof i Stockholm.

Från början hade Idunn en kapacitet på produktion av 15 000 liter per år. I höstas gjorde företaget en investering på cirka 450 000 kronor som innebar att man fördubblade kapaciteten.

– Nu kan vi komma upp i en nivå som kan matcha den ökade efterfrågan. Dessutom har vi genom vår hyresvärd Norrskensbär fått tillgång till mer lokalyta så nu klarar vi oss i alla fall året ut.

Hur det blir med blåbärsplockningen i år på grund av coronakrisen är fortfarande ovisst.

– Men även om det inte kommer att plockas speciellt mycket blåbär i sommar så har vi ett lager som räcker året ut.

undefined
Lars Normark arbetar med buteljering av vinflaskor.

I höstas anställdes Urban Malmbom, som tidigare var hotellchef på Källan i Åmliden, som assisterande vinmakare.

– Och när det är dags för buteljering tar vi in ytterligare två personer som hjälper till med det, berättar Li.

Företaget hade planer på att inleda export till Norge och Finland i höst.

– Men detta har vi fått skjuta på framtiden på grund av coronakrisen. Vi skulle också ha varit med på flera vinmässor i Sverige och ute i Europa som nu blivit inställda.

Till hösten lanserar Idunn två nya produkter. En av dessa är Rålund Superior som är lagrad på ekfat.

– Och den andra är ett vin som vi gett namnet Rålund Drottning. Här har vi testat oss fram med den spännande blandningen av blåbär och hallon, avslutar Li Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!