För några dagar sedan presenterade regeringens utredare Catharina Håkansson Boman sitt förslag till förändringar i strandskyddet.
Förslaget innebär bland annat att det ska bli lättare att bygga strandnära på landsbygden. Samtidigt ska strandskyddet skärpas i hårt exploaterade områden.
I en debattartikel i DN pekar hon på de stora skillnaderna som finns i landet genom att jämföra de två kommuner där stränderna är mest och minst bebyggda. I Danderyd är 68,9 procent av stränderna exploaterade, i Jokkmokk bara 1,4 procent.
Det är bra om reglerna får se olika ut i olika delar av landet, tycker Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors:
– Sverige ser oerhört olika ut. Man måste göra olika för att det ska bli lika.
Han är överhuvudtaget nöjd med intentionerna i utredningen, även om han har en del frågetecken. Ett är att det fortfarande är länsstyrelserna som tar de definitiva besluten, ett annat är hur miljöbalken kommer att skrivas.
När miljöbalken senast gjordes om 2009 var det meningen att det skulle bli lättare att bygga vid vatten på landsbygden.
– Men i verkligheten blev det svårare, säger Mikael Lindfors.
En del i förslaget är att kommunerna ska få ett större ansvar att utreda vilka områden som kan komma ifråga för att upphäva strandskyddet.
Det är något som kommunalrådet ställer sig bakom, även om han helst vill gå ännu längre:
– Utmaningen för oss är att veta vilka områden som ska frigöras. Vi vet inte var medborgarna vill bygga. Vi vill vända på kuttingen, så att de områden som är strandskyddade pekas ut och de övriga öppnas upp. Men så kommer det inte att bli, det vet vi.
Kan du se några risker med att allmänheten får svårare att komma åt strandnära områden?
– Nej, inte här uppe i landsbygden. Här finns det sjöar och natur så att det räcker och blir över till alla. Oftast vill man bygga i närheten av vägar och annan bebyggelse. Så det blir oftast i områden som redan är bebyggda.
Men fortfarande återstår det att se om blir några förändringar. Innan utredningen kan bli verklighet ska den gå igenom en rad instanser och redan nu har exempelvis Naturskyddsföreningen riktat kritik mot förslaget.
– Vi får se hur det behandlas. Jag hoppas på en snabb process så att det inte hamnar i papperskorgen, säger Mikael Lindfors.