Vandringsled med rik historia rustas upp

Arbetet med att rusta upp den historiska vandringsleden Rågmjölsvägen på de delar som finns i Norsjö och Malå kommun pågår för fullt i regi av Gold of Lapland. Det handlar om allt från röjning till uppmärkning och att sätta upp skyltar.

Peter Tjärnlund markerar Rågmjölsvägen.

Peter Tjärnlund markerar Rågmjölsvägen.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2022-07-26 14:00

Norran stämmer träff Peter Tjärnlund som koordinerar arbetet med upprustningen av Rågmjölsvägen. Den här dagen märker han upp leden mellan Kvammarn och Kvammarnäs.

– Det är faktiskt den svåraste sträckan. Här finns många hyggen vilket innebär att vi måste dra om leden på flera ställen, berättar han samtidigt som han markerar leden.

De senaste 20 åren har en del gjorts för att rusta upp delar av Rågmjölsleden. 

– Men nu är det dags för ett riktigt krafttag för att den ska hålla hög kvalitet hela vägen, säger Anna Israelsson vid Gold of Lapland, som leder projektet.

Hon konstaterar att upprustningen av leden kommer att stärka den lokala besöksnäringen och möjliggöra fler paketeringslösningar.

– Vi vet nu att Rågmjölsvägen kommer att finnas med på Naturkartan som är en välanvänd friluftsguide för webb och mobil, som nyttjas av företag och myndigheter för att inspirera och vägleda folk till ett rikare friluftsliv, berättar Anna.

I mitten av oktober ska allt vara klart så att man sommaren 2023 ska ha en riktigt bra led att vandra på. Förutom markeringen på träden sätter han också upp skyltar efter hela Rågmjölsvägen som inom Norsjö och Malå kommun sträcker sig tio mil från Bastuträsk till Malå.

– Det blir ganska mycket röjning och spänger kommer att placeras över riktigt blöta marker. Dessutom lägger jag in GPS-koordinater för vandringsleden så att det sedan bland annat kunna läggas in på Naturkartan.se.

I projektet ingår även att skapa en hållbar organisation för underhållet av leden så att den sköts på ett långsiktigt sätt.

– Det är nödvändigt att man ser över leden varje år så att den inte förfaller. Sträckan mellan Bastuträsk och Långträsk har skötts på ett förträffligt sätt av Norsjöbygdens kulturleder och Rentjärns byaförening har också gjort ett bra jobb och nu ska det till en lösning så att hela leden håller hög kvalitet, säger Peter Tjärnlund. 

Rågmjölsvägen är ursprungligen en gammal vandringsled, som under 1800-talet användes för att frakta varor från kusten till inlandet. Leden går från Skellefteås kust upp till Ammarnäs, men det är specifikt delen genom Norsjö och Malå som kallas för Rågmjölsvägen.

Totalt har Gold of Lapland fått 606 000 kronor till projektet med medel från Landsbygdsprogrammet och Leader Skellefteå Älvdal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!