Ungdomarna i Norsjö tutar för demokratin

I onsdags hölls ett hackathon i Norsjö om vilka idéer de motorburna ungdomarna vill få förverkligade. Högst upp på önskelistan hamnade en fritidsgård där det också finns ett garage som de kan meka i.

Evelina Jansson, Norsjö och My Petré, Youth 2030 Movement, ventilerar olika idéer.

Evelina Jansson, Norsjö och My Petré, Youth 2030 Movement, ventilerar olika idéer.

Foto: Lars Westerlund

Norsjö2023-03-30 17:00

Det blev en annorlunda början på hackathonet när kommunala politiker och tjänstepersoner hämtades upp vid kommunhuset av ungdomar med epa-traktorer för att bli skjutsade till Medan. 

Efter en pizzamiddag drog engagemangsutvecklarna My Petré och Astrid Gustavsson från den ideella organisationen Youth 2030 Movement, som driver projektet ”Tuta för demokratin!”, i gång processen. Den handlade om att titta på vad ungdomarna tycker behöver förändras i Norsjö och vilken eller vilka idéer de vill förverkliga. De 25 ungdomarna och de kommunala tjänstepersonerna och politikerna skissade så tillsammans fram drömprojektet.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Lindfors och de andra politikerna och tjänstepersonerna fick skjuts till och från hackathonet av epa-ungdomarna.

– I Tuta för demokratin! Har vi främst vänt oss till motorburna ungdomar som är en målgrupp som i princip aldrig ser sig själva representeras i media eller i politiska sammanhang, berättar My Petré.

Med tanke på målgruppen var det knappast förvånade att flera av grupperna som skissade fram idéer hade med ett garage kopplat till en mötesplats för ungdomar som prioritet nummer ett. En av grupperna lyfte även fram en satsning på att förändra folks ofta negativa attityd till epa-ungdomarna.

undefined
Teo Laine var en av dem som presenterade garageidén.

Under torsdagen presenterades idéerna för eleverna på Norsjöskolan.

– Och den bästa idén kommer att få 25 000 kronor i stöd för att komma vidare med satsningen, säger Astrid Gustavsson.

undefined
Edvard Harnesk uppskattade pizzan som serverades under hackathonet.

Projektet Tuta för demokrati, som Youth 2030 Movement genomför i samarbete med Norsjö kommun och Malå kommun, startades i juni 2022 till avslutas i juni 2023. Det är en demokratisatsning för ungdomar mellan 15–25 år med målet att öka valdeltagandet i valet 2022 och till valet 2026 bland förstagångsväljare. Projektet syftar även till att samhällsutvecklingen ska inkludera unga, för en starkare och mer rättvis demokrati och en mer attraktiv plats att bo på. 

undefined
Engagemangsutvecklarna My Petré och Astrid Gustavsson,

På frågan om vad det bästa med Norsjö är svarade ungdomarna bland annat: ”Norsjö är inte så stort och därför känner alla varandra” och ”Det är nära till allt”. På frågan om det sämsta svarades det bland annat: ”Om man gör ett misstag här får alla reda på det”, ”Många klagar på oss som kör epa” och ”Det är ganska dött här”.

undefined
Kommunfullmäktiges ordförande, Lars Israelsson, berättar om vem det är som bestämmer i Norsjö

En liknande process som i Norsjö har även inletts i Malå och under torsdagen genomfördes ett inledande möte med de motorburna ungdomarna på fritidsgården Kosmos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!