Han bakar bröd av bröd och smaksätter med soppor

Michael Jeuthe, som driver företaget Jeuthes i Norsjö, tillsammans med sin fru Ina, hatar matsvinn.
Han bakar till exempel nytt bröd av torrt bröd och använder överbliven soppa till smaksättning av brödet.
– Det här kan man också göra hemma, spara mycket pengar och få ett gott unikt bröd, säger Michael.

Michael Jeuthe har en stark passion för bröd.

Michael Jeuthe har en stark passion för bröd.

Foto: Jeanette Lövgren

Norsjö2025-01-16 14:00

Nyheten i korthet

  • Michael Jeuthe, ägare till företaget Jeuthes i Norsjö, bekämpar matsvinn genom att baka nytt bröd av torrt bröd och smaksätta det med överbliven soppa.
  • Jeuthes, som också driver ett café och en saluhall, fokuserar på lokalt, närodlat och ekologiskt, och håller kurser om matlagning mot matsvinn.
  • Bröd är en av de största källorna till matsvinn i Sverige, med cirka 15% av allt bakat bröd som hamnar i soptunnan istället för i magen.

2020 startade Michael och Ina ett litet brödbageri i Norsjö. Den verksamheten har successivt växt och här finns nu sedan 2,5 år både ett café och en saluhall som paret driver tillsammans med tre anställda. Som komplement erbjuder de också catering.

– Vårt fokus är lokalt närodlat och ekologiskt, berättar Michael Jeuthe.

undefined
Jeuthes bakar fem dagar i veckan färskt nybakat bröd.

Han håller också via ABF kurser med temat ”Matlagning mot matsvinn”.

– Det finns mycket pengar att spara om man lär sig ta hand om mat som annars skulle bli matsvinn. Trots att jag lever på att sälja bröd är mitt bästa spartips till privatpersoner att ”börja baka ditt bröd själv”.

undefined
Michael Jeuthe förbereder att skapa ny deg från torrt bröd.

Michael konstaterar att bröd är en av de största matsvinnsbovarna både i hemmen, i livsmedelsbutiker och på caféer. En studie, som gjordes 2019 av Högskolan i Borås och SLU, visade att ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen.

Jeuthes bakar fem dagar i veckan färskt nybakat bröd. Brödsorterna varierar beroende på efterfrågan och tillgång. Brödet är bakat på surdeg eller på jäst. Varje deg viks och rullas för hand.

undefined
Ina Klingstedt Jeuthe och Mikael Jeuthe driver Jeuthes.

Förutom att använda överblivet bröd som krutonger till soppor delar han torrt bröd i mindre bitar i degvätska som då bland annat utgörs vatten eller soppa. Efter att brödet blötts upp och fått stå och dra i några timmar mixar han brödvällingen till en slät smet.

– Det fungerar hur bra som helst och på sätt blir det inget svinn alls på överblivet bröd, säger Michael.

undefined
"Trots att jag lever på att sälja bröd är mitt bästa spartips till privatpersoner att ”börja baka ditt bröd själv", säger Michael Jeuthe.

På caféet serverar man också varje dag lättare lunchmåltider, ofta soppor, som blivit en stark del i Jeuthes varumärke. Den soppa som blir över från luncherna använder Michael för att skapa speciell smak på sitt bröd.

– Det kan vara allt från potatis och purjolökssoppa eller tomatsoppa som blir bra smaksättare. Gräddiga soppor, såsom svampsoppa, passar bättre att göra paj av.

undefined
"Från början var många skeptiska till våra lite speciellt bröd men efter att de provat återkommer de ofta och vill ha mer", berättar Michae Jeuthe.

Varje torsdag serverar Jeuthes pizza på caféet och den överblivna tomatsåsen använder de i brödet.

– Bröd med smak av tomatsås är faktiskt det som vi säljer mest av.

Jeuthes har också bröd där de lagt in rökt skinka eller fläsk.

undefined
Michael Jeuthe och Ina Klingstedt Jeuthe.

– Från början var många skeptiska till våra lite speciellt bröd men efter att de provat återkommer de ofta och vill ha mer, berättar Michael.

Andra matsvinnsinsatser är att när Jeuthes kokar buljong eller köttsoppa använder de märgben från Rusksele Rökeri och skal från grönsakerna som de har i soppor.

undefined
Torrt bröd som ska ner i degvätskan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!