2020 startade Michael och Ina ett litet brödbageri i Norsjö. Den verksamheten har successivt växt och här finns nu sedan 2,5 år både ett café och en saluhall som paret driver tillsammans med tre anställda. Som komplement erbjuder de också catering.
– Vårt fokus är lokalt närodlat och ekologiskt, berättar Michael Jeuthe.
Han håller också via ABF kurser med temat ”Matlagning mot matsvinn”.
– Det finns mycket pengar att spara om man lär sig ta hand om mat som annars skulle bli matsvinn. Trots att jag lever på att sälja bröd är mitt bästa spartips till privatpersoner att ”börja baka ditt bröd själv”.
Michael konstaterar att bröd är en av de största matsvinnsbovarna både i hemmen, i livsmedelsbutiker och på caféer. En studie, som gjordes 2019 av Högskolan i Borås och SLU, visade att ungefär 15 procent av allt bröd som bakas i Sverige hamnar i soptunnan i stället för i magen.
Jeuthes bakar fem dagar i veckan färskt nybakat bröd. Brödsorterna varierar beroende på efterfrågan och tillgång. Brödet är bakat på surdeg eller på jäst. Varje deg viks och rullas för hand.
Förutom att använda överblivet bröd som krutonger till soppor delar han torrt bröd i mindre bitar i degvätska som då bland annat utgörs vatten eller soppa. Efter att brödet blötts upp och fått stå och dra i några timmar mixar han brödvällingen till en slät smet.
– Det fungerar hur bra som helst och på sätt blir det inget svinn alls på överblivet bröd, säger Michael.
På caféet serverar man också varje dag lättare lunchmåltider, ofta soppor, som blivit en stark del i Jeuthes varumärke. Den soppa som blir över från luncherna använder Michael för att skapa speciell smak på sitt bröd.
– Det kan vara allt från potatis och purjolökssoppa eller tomatsoppa som blir bra smaksättare. Gräddiga soppor, såsom svampsoppa, passar bättre att göra paj av.
Varje torsdag serverar Jeuthes pizza på caféet och den överblivna tomatsåsen använder de i brödet.
– Bröd med smak av tomatsås är faktiskt det som vi säljer mest av.
Jeuthes har också bröd där de lagt in rökt skinka eller fläsk.
– Från början var många skeptiska till våra lite speciellt bröd men efter att de provat återkommer de ofta och vill ha mer, berättar Michael.
Andra matsvinnsinsatser är att när Jeuthes kokar buljong eller köttsoppa använder de märgben från Rusksele Rökeri och skal från grönsakerna som de har i soppor.