För några veckor sedan beslutade regeringen att landets högstadieskolor får börja med fjärrundervisning om det krävs för att minska trängseln.
Runt om i landet har skolorna gjort olika och i Norsjö testas nu en blandad variant, där eleverna är på skolan vissa veckor och får undervisning hemma via datorn andra veckor.
Rent praktiskt är upplägget att årskurs sju och nio är på skolan när årskurs åtta är hemma och vice versa. Allt för att eleverna ska glesas ut.
Enligt rektor Anette Lidén och biträdande rektor Pernilla Lindberg är det framförallt en förebyggande insats.
– Vi har haft smitta på skolan men ingen spridning. Vi vill ändå ta till det här som en försiktighetsåtgärd, säger Anette Lidén.
När Norran besöker Norsjöskolan har fjärrundervisningen inte ens varit igång i en vecka. Så det är ännu för tidigt att dra några säkra slutsatser.
Men de signaler som skolledningen fått från personal och elever har varit positiva. Lärarna tycker överlag att det har gått bra och en första utvärdering bland eleverna i åttan visar att över tre av fyra elever vill fortsätta så.
– De flesta tycker att de får den hjälp de behöver, tekniken krånglar inte och man kan koncentrera sig bättre hemma, säger Pernilla Lindberg.
Men självklart finns det också saker som blir lidande när inte eleverna befinner sig på skolan. De sociala kontakterna försvinner, praktiska ämnen och övningar blir svåra att genomföra och alla är inte bekväma med att ställa frågor via datorn.
Det är något som läraren Ann-Kristin Tännfäldt skriver under på:
– I klassrummet kan man ibland se hur någon har fastnat. Kanske någon som inte är så duktig på att fråga. Då kan man gå förbi och fråga ”hur går det?”
Den här dagen har hon bland annat en mattelektion med klass 8B på distans. Ann-Kristin har kopplat upp sig på ett litet bord längst fram i klassrummet, som i övrigt står helt tomt och öde. I stället syns eleverna som små symboler på hennes skärm.
För att underlätta för eleverna har hon skrivit upp instruktioner och påminnelser på whiteboardtavlan bakom sig, sedan pågår en dialog under lektionens gång. Det gäller att hitta vägar som fungerar, konstaterar Ann-Kristin Tännfäldt.
– Det går ändå ganska bra. De är vana att jobba med uppgifter på datorn, är duktiga på att komma i tid och slå på webbkameran. Jag tycker att de har varit disciplinerade, säger hon.
Elyam Ghebrekal, som går i 8B, är också nöjd:
– Det har funkat jättebra. Ibland har det varit svårt att fokusera men det känns ändå bra att vara hemma och jobba i lugn och ro.
Vad missar du när du är hemma?
–Att få vara med vännerna på rasterna. Då mår man bättre ändå och det är lättare att få hjälp.
Fjärrundervisningen är inte det enda sättet att glesa ut eleverna på Norsjöskolan. Bland annat äter en del i klassrummet för att minska trängseln i matsalen, plus att det är färre som får uppehålla sig i samlingslokalen C-koppen
Beslutet om distansundervisning gäller till och med den 29 januari. Vad som händer sedan beror på coronaläget.
Även om Ann-Kristin Tännfäldt tycker att det var rätt beslut att ta så hoppas hon att saker och ting får återgå till det normala så snabbt som möjligt. För hur det än är så är det ändå det bästa för eleverna.
– Sedan saknar jag dem. Jag skulle hellre ha dem här, säger hon.