Håll avståndet, planera resandet och hjälp till att minska smittspridningen. Det har varit budskapet från Länstrafiken Västerbotten sedan pandemin startade, och inte minst nu när gymnasieskolorna har öppnat igen.
Därför har många resenärer reagerat över hur det har sett ut på morgonturen mellan Lycksele och Skellefteå via Norsjö, en linje som Arctic Bus trafikerar.
Där sattes visserligen en förstärkningsbuss in när gymnasieskolorna startade den 19 augusti. Men det ledde inte till att passagerarna fördelades jämnt mellan bussarna.
I stället har de beordrats att först fylla upp den ordinarie bussen. Det har, enligt uppgifter till Norran, fått till följd att förstärkningsbussen först kört tom från Skellefteå till Norsjö och sedan vänt tillbaka med knappt någon passagerare alls.
Annika Bäcklund och Angelika Sejdner är några som reagerat. De pendlar båda till jobbet i Skellefteå och kan inte förstå varför inte resenärerna sprids ut när det ändå går två bussar.
– Hur kan man tillåta att en buss går tom i dessa tider? Det känns inte rimligt. Även om det mest är ungdomar som reser kan även de bli sjuka, säger Annika Bäcklund, som betonar att ingen skugga ska falla över chaufförerna:
– De gör ett jättebra jobb. Men vad ska de göra om de får en idiotisk order?
Angelica Sejdner håller med. Hon konstaterar också att det åker med en del äldre, till exempel sådana som måste till Skellefteå för att träffa en tandläkare:
– De är sköra som det är. Om de sedan måste vara i stan en hel dag så tar det på krafterna. Då är de lättsmittade.
Uppmaningen de har fått från Länstrafiken är att försöka undvika bussen om de känner sig otrygga.
– Jag jobbar hemifrån när jag kan. Men det går inte varje dag, säger Annika Bäcklund.
Jonna Signarsson är en av gymnasieeleverna som pendlar dagligen. Hon tycker också att det känns konstigt:
– Man tycker att de borde säga stopp när de har tagit in hälften.
Hon också är en av flera volleybollspelare som åker med bussen. När Tomas Bergqvist, ledare i Norsjö Volley, fick höra hur det går till reagerade han häftigt.
Han berättar att klubben har fått direktiv från förbundet kring hur de till exempel ska styra upp Stockholmsresor:
– Därför blev jag lite chockad när jag fick veta hur svårt våra ungdomar har att hålla avståndet när de reser i närområdet. Det är ändå två timmar per dag de inte har möjlighet att komma undan.
En annan som informerats om problemet är Emma Lindfors, ansvarig för kollektivtrafikfrågor på Norsjö kommun. Hon är också kritisk till hanteringen:
– Det är jätteallvarligt. Det ska fungera att pendla mellan Norsjö och Skellefteå.
Länstrafikens vd Harriet Söder säger att deras instruktioner från Kollektivtrafikmyndigheten är att jobba enligt normala rutiner. Och de har följts i det här fallet.
– Ordinarie instruktioner till trafikföretagen är att de ska fylla en buss, sedan sätter man in en förstärkare som bara går så länge det behövs. Om man fördelar två fordon jämnt fungerar inte det, då måste båda fordonen gå hela vägen.
Samtidigt säger hon att Länstrafiken är väl medveten om problemen i Norsjö. Därför har man nu tagit ett nytt beslut som innebär att man sätter in fast förstärkning den här veckan och nästa.
– Nu följer vi trafiken väldigt noga för att se hur det utvecklar sig. Till resenärerna kan vi aldrig garantera att det fördelas jämnt mellan fordonen. Men genom att sätta in en fast förstärkning tror jag att man kommer att kunna hantera det så bra som möjligt.
– Sedan vet vi inte var resenärerna dyker upp och hur många som står vid nästa hållplats. Det är en jätteutmaning för kollektivtrafiken just nu att hantera coronasituationen.
Men de flesta som åker här är ändå gymnasieelever, de borde ni väl veta om?
– Ja absolut, vi vet ju hur många skolkort som är beställda. Men den här linjen tar en hel del andra resenärer också.
Länstrafiken uppmanar resenärerna att undvika trängsel, kör ni inte med dubbla budskap?
– Vi har jobbat med dubbla budskap sedan coronan bröt ut och sedan Folkhälsomyndigheten gått ut och sagt ”undvik att åka i kollektivtrafik där du inte kan boka din plats”. För oss har det varit jättesvårt. För vi vill givetvis ha resenärer.