Träbranschen satsar på validering

Träbranschen har tagit fram ett verktyg för validering som som både arbetsgivare och fack står bakom. Häromdagen testades modellen på Drömtrappor i Norsjö.

Jörgen Haraldsson, Elina Lundmark och Tina Tafvelin fick svara på olika frågor utifrån vad de jobbar med på Drömtrappor.

Jörgen Haraldsson, Elina Lundmark och Tina Tafvelin fick svara på olika frågor utifrån vad de jobbar med på Drömtrappor.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2019-11-20 08:00
undefined
Birger Norberg instruerar Tina Tafvelin under överinseende av Jannike Lindbergh. Provet är helt webbaserat, men i framtiden kan det tillkomma praktiska inslag.

Validering innebär att anställdas kunskaper och färdigheter sätts på pränt – även sådant som de har tagit till sig på andra sätt än genom formell utbildning.

Det är något som industrin har sysslat med i flera år. Bland annat har arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer från ett tiotal branscher gått ihop och skapat den gemensamma modellen Industriteknik bas.

Nästa steg är att skapa branschspecifika valideringsverktyg. Det arbetet pågår nu för fullt inom träbranschen och häromdagen fick några anställda på Drömtrappor i Norsjö testa modellen och göra ett prov.

Olika frågor

Provet innehåller en rad frågor – olika för olika yrkesgrupper – som besvaras på tid. Sedan ska testerna från Norsjö och andra orter utvärderas, finslipas och leda fram till en modell som ska användas i hela landet.

Spännande och lite stressigt att göra prov på tid, tyckte Tina Tafvelin, Elina Lundmark och Jörgen Haraldsson, som ingick i en av testgrupperna på Drömtrappor.

undefined
Jörgen Haraldsson, Elina Lundmark och Tina Tafvelin fick svara på olika frågor utifrån vad de jobbar med på Drömtrappor.

– Man upptäcker att det är mycket som man inte har tänkt på, säger Tina Tafvelin.

Bakom satsningen står arbetsgivarorganisationen TMF och GS-facket. Sedan har T2 College och Träbransch Norr i Skellefteå varit utförare.

Birger Norberg har jobbat med att ta fram modellen och han fanns också på plats för att visa och instruera på Drömtrappor.

Kompetensförsörjning

Han är egenföretagare men har tidigare arbetat på trappfabriken i Norsjö och han har med egna ögon sett hur behovet av validering har ökat i takt med den tekniska utvecklingen:

– När jag började på Trätrappor 1972 fick jag två minuters introduktion, sedan var jag igång. Nu är det en helt annan teknik och typ av produktion.

Enligt Birger Norberg är validering något som är till gagn för både arbetsgivare och arbetstagare.

När jag började på Trätrappor 1972 fick jag två minuters introduktion, sedan var jag igång. Nu är det en helt annan teknik och typ av produktion.

Som arbetsgivare måste man se till att man har rätt kompetens i företaget och då är validering ett bra verktyg både vid nyanställningar och när man ser över organisationen. Finns det luckor som behöver täppas till?

Samverkan

Som arbetstagare är det en bekräftelse på vad man kan som dessutom finns dokumenterad på papper. Det kan även vara bra att ha i bakfickan om man söker nytt jobb.

Samtidigt betonar både Birger Norberg och Jannike Lindbergh, verksamhetsledare på T2 College, att validering inte är ett verktyg som arbetsgivarna får använda för att gallra bland sina anställda.

– Det är individen som äger resultaten, säger Jannike Lindbergh.

– Det är också därför som samverkan mellan arbetsgivare och fack är så viktigt, inflikar Birger Norberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!