Tonårspojken hade vapnet synligt i offentlig miljö

Den var polisens regionala insatsstyrka som slog till i söndags mot fastigheten i Norsjö och grep tonårspojken som häktats för grovt vapenbrott. Ynglingen hade kvällen innan varit ute på en offentlig lokal i samhället där vittnen sett att han bar på ett vapen.

Vittnen i Norsjö kunde se hur tungt beväpnad polis tog sig in i fastigheten i Norsjö där tonårspojken greps. Det skedde efter uppgifter att denne varit beväpnad på en offentlig lokal. Polischef Lars Westermark lyfter fram vikten av att hitta vapen i kriminella miljöer (bilden togs i samband med en tidigare polisinsats i Skellefteå).

Vittnen i Norsjö kunde se hur tungt beväpnad polis tog sig in i fastigheten i Norsjö där tonårspojken greps. Det skedde efter uppgifter att denne varit beväpnad på en offentlig lokal. Polischef Lars Westermark lyfter fram vikten av att hitta vapen i kriminella miljöer (bilden togs i samband med en tidigare polisinsats i Skellefteå).

Foto: Jeanette Lövgren/Arkivbild

Norsjö2023-10-19 17:15

Norran kunde i går avslöja att en pojke i övre tonåren, som på onsdagen häktades av Skellefteå tingsrätt för grovt vapenbrott i Norsjö, nyligen hade släppts ur häkte i Stockholm.

Ynglingen hade dessförinnan gripits av polis den 17 augusti misstänkt för delaktighet i ett grovt våldsbrott i Botkyrka kommun samma dygn.

Våldsdramat i bostaden, som innebar skottlossning, mordförsök, grovt rån och grovt vapenbrott, har tydliga kopplingar till den pågående, eskalerande och gängrelaterade brottsligheten i Stockholmsregionen.

undefined
Pojken, som är i övre tonåren, häktades på onsdagen av Skellefteå tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Vid förhandlingen förnekade han brott. Han förnekar även delaktighet i våldsbrottet i Botkyrka i mitten av augusti.

Tre män i 20-årsåldern sitter fortfarande häktade för händelserna i Botkyrka, men tonårspojken blev alltså släppt 26 september efter beslut av åklagare Daniel Insulander.

Han uppgav till Norran att han gjorde bedömningen att det inte fanns tillräckligt starka skäl för att tonårspojken skulle vara kvar i häktet. Brottsmisstanken är anstiftan av medhjälp till försök till grovt rån. Tonåringen, som har en stad i mellan-Sverige som bostadsort, är inte avförd från utredningen.

Norran kan i dag berätta att det var polisens regionala insatsstyrka som slog till mot en fastighet inom Norsjö kommun i söndags.

Upprinnelsen till att tonårspojken greps var att polisen fick uppgifter om att ynglingen setts på en offentlig lokal i Norsjö på lördagskvällen.

Personer hade uppfattat att tonårspojken bar på ett vapen. Det finns inga uppgifter om att han ska ha agerat hotfullt eller våldsamt, kopplat till vapeninnehavet. 

– Våra kommande utredningsåtgärder handlar om nya förhör med den misstänkte och vittnen från i lördags, fortsatta undersökningar av vapnet, sökande efter dna och fingeravtryck och kontroll av övervakningskameror i Norsjö. Jag anser att vi har ett bra utredningsläge, säger Johann Kristiansson vid polisen i Skellefteå.

undefined
Lars Westermark är chef för lokalpolisområde Skellefteå, där även Norsjö och Malå ingår. Han understryker vikten av att polisen hittar vapen som finns i kriminella miljöer.

Lars Westermark, polischef inom lokalpolisområde Skellefteå:

– Vi arbetar hela tiden med tips och underrättelser kring den här typen av brottsmisstankar. Det är något som vi prioriterar jättehögt. Att få bort vapen är ett sätt att reducera att grova våldsbrott genomförs.

Att tonåringen, som har vissa kopplingar till Norsjöbygden, valde att åka norrut efter att han släppts ur häktet kan ha haft att göra med den generella hotbild som finns inom den gängrelaterade brottsligheten i Stockholm. Det tror flera poliser som Norran talat med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!