Tar nya tag för att öka inflyttningen

Sedan starten för drygt tre år sedan har omkring 70 personer flyttat in till Norsjö kommun med hjälp av Multinations Norsjö. Nu tar projektet slut, men arbetet fortsätter. ”Det är värdskapet som är guldkanten”, säger Martine Westerlund, som drog igång satsningen.

Martine Westerlund drog igång Multinations Norsjö som en Facebookgrupp hösten 2019. Sedan dess har arbetet rullat på och utvecklats.

Martine Westerlund drog igång Multinations Norsjö som en Facebookgrupp hösten 2019. Sedan dess har arbetet rullat på och utvecklats.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2023-03-30 08:00

Multinations Norsjö började som en Facebookgrupp 2019, med målet att underlätta för folk som vill flytta in från andra länder. 

Det har skett genom personliga kontakter, både på sociala medier och i verkliga livet.

De senaste två åren har satsningen drivits som ett projekt via Leader Skellefteå Älvdal, ett projekt som avslutas den sista mars.

Men det betyder inte att arbetet upphör. Det står klart efter onsdagens slutkonferens, som även blev ett avstamp för det arbete för ökad inflyttning som i en eller annan form kommer att drivas på Norsjö kommuns näringslivskontor.

undefined
Ingrid Ejderud Nygren, utvecklingsstrateg på Norsjö kommun, pratade om vikten av att våga för att vinna.

Kommunalrådet Mikael Lindfors inledde med att prata om den framtidstro som kommunen nu känner tack vare de gigantiska industrisatsningar som sker i regionen.

Men det är också en framtidstro som omgärdas av stora frågetecken och utmaningar. Inte minst gäller det att locka folk som vill bo och verka här.

– Det är egentligen inte kompetensbrist utan befolkningsbrist vi ska prata om. Det bor för lite människor i Norsjö, Malå och Sorsele för att vi ska klara det här. Därför är invandring oerhört viktigt, sa Mikael Lindfors.

Han konstaterade att ekonomin är en stor utmaning. De satsningar på sim- och sporthall, förskolor och annat som kommunen tänker göra tror han kommer att kosta 400 miljoner kronor.

Som jämförelse motsvarar det 8 miljarder för Skellefteå kommun.

– Då inser man dilemmat, sa Mikael Lindfors.

undefined
Håkan Jansson, Lars-Åke Holmgren och Felicia Morén var några av deltagarna på konferensen.

Om ökad inflyttning är nyckeln, vilka är då hindren? En sak som flera deltagare lyfte fram var de långa handläggningstiderna för människor som vill flytta till Sverige för att jobba eller starta företag. 

Särskilt om man kommer från ett land utanför EU, då kan handläggningstiden vara 13 månader.

– Det är det största bekymret. Man vet inte hur lång handläggningstid Skatteverket har och det tar tid att öppna bankkonto och ordna personnummer och ID-kort, sa Martine Westerlund.

Men enligt konferensdeltagarna hänger också mycket på alla som redan bor i området. Hur tar vi emot dem som kommer?

– Vi måste se till att ha ett bra värdskap, ändra vår jargong och skapa mötesplatser, sa Felicia Morén, Gold of Lapland, och fick medhåll av Andreas Lundin, HR-chef på Grönbo:

– Vi måste ha öppenhet mot andra kulturer och språk och engagera föreningslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!