Det är ofta svårt att få banklån för den som vill bygga nytt eller renovera ett gammalt hus på landsbygden. Orsaken är att byggkostnaden många gånger är högre än marknadsvärdet på fastigheten.
För att få fart på byggandet utanför städerna var särskilda landsbygdslån en av punkterna som den statliga landsbygdskommittén lyfte fram för fem år sedan.
Uppdraget gick till Boverket, som presenterade sitt förslag i mars 2019. Förslaget innebär att det införs ett statligt topplån där eventuella förluster delas mellan staten, kommunen och fastighetsägaren.
Men trots att alla riksdagspartier satt med i landsbygdskommittén och var eniga om tagen så har ingenting hänt. Förslaget ligger fortfarande på regeringens bord.
En som är kritisk till att politikerna inte kommit till skott är Norsjös kommunchef Eleonore Hedman. För henne är möjligheterna till bostadslån avgörande om det ska ske någon utveckling utanför de större städerna.
– Unga familjer blir hämmade när de inte får bygga sitt hus där de har tänkt. Men om de bygger samma hus utanför Skellefteå eller Umeå är det inga problem. Så har vi tappat den familjen.
– Det är urbaniseringsdrivande så att det stänker om det, säger hon.
Det här är också en fråga som Norsjö och de andra inlandskommunerna i Region 10 har drivit i flera år. Och nu tycker de att börjar läget kännas akut, med de stora industrisatsningarna som sker i Västerbotten och Norrbotten:
– Om norra Sverige ska få 100 000 nya invånare måste de bo någonstans. Alla kan inte bo i Skellefteå och Umeå, det måste gå att bo på fler platser också, säger Eleonore Hedman.
Peter Eklund från riksorganisationen Hela Sverige ska leva beskriver det som ett jättestort problem:
– Vår bedömning är att det saknas 30 000 till 50 000 bostäder akut. Vår medlemsorganisation täcker in ett område med 1,5 miljoner människor och alla säger att det här är det största problemet för landsbygden.
Hela Sverige ska leva har legat på riksdagspartierna för att få till en förändring. Men Peter Eklund tycker snarare att utvecklingen har gått åt fel håll de senaste åren.
Han konstaterar att ränteavdraget är ett stöd som framförallt går till storstäderna, samtidigt som förändringarna i fastighetsskatten har berikat storstäderna på landsbygdens bekostnad.
Däremot har stöd som gynnar landsbygden dragits in.
– Staten hade ett investeringsstöd för hyresbostäder. Men det togs bort när den borgerliga budgeten gick igenom i november. Det har ytterligare försvårat läget, säger Peter Eklund.
Han menar att investeringsstödet skulle gynna alla. Om det fanns fler billiga lägenheter på landsbygden skulle äldre människor som vill bo kvar flytta dit, och då skulle det också komma loss hus till barnfamiljer.
Även om Peter Eklund ser brister i Boverkets förslag till landsbygdslån så tycker han att det låter intressant. Framförallt är det mycket bättre än ingenting.
Nu återstår det att se om förslaget får nytt liv i den utredning om social bostadsförsörjning som är på gång. Där har det enligt Peter Eklund flaggats för att det kan komma upp i en lite justerad variant.
– Men just nu känns det inte riktigt som att någon vill ta i bostadsfrågan, säger han.
Så verkar det också i de kontakter som Norran haft med regeringen. Norran har försökt få till en intervju med bostadsminister Johan Danielsson (S) för att höra hur han ser på problematiken, vad han tycker om Boverkets förslag och vad som är orsaken till att inget beslut har fattats på tre år.
Men bostadsministern ställer inte upp i någon intervju om bolånen just nu.
I stället meddelar hans pressekreterare Tobias Eke Vestergren, efter att ha rådgjort med departementets tjänstemän, att regeringen noga följer utvecklingen och fortfarande bereder förslagen från Boverkets rapport:
”Frågan om statliga topplån för att bygga och bygga om bostäder på landsbygden är högst aktuell i den allmänna debatten och Boverkets rapport Finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder på landsbygden bereds fortfarande inom Regeringskansliet. I nuläget kan vi inte säga mer än så”, skriver han.
Inte heller civilminister Ida Karkiainen eller landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg vill i dagsläget medverka i någon intervju om landsbygdslånen.
Nästa del
Krångligt när Filip skulle låna.