För tredje året i rad arrangerade Länsstyrelsen Västerbotten Delaktighetsveckan. I år var temat Agenda 2030 mål ingen fattigdom.
I lördags var det dags för ett arrangemang i Norsjö med kommunen som medarrangör. Här bjöds det på allt från musik, till teckningstävling, ansiktsmålning och filmvisning. Ett flertal utställare med koppling till integrationsfrågor fanns också på plats.
– En god integration är något som är nödvändig för alla. Såklart i första hand för dem som kommer hit från andra länder, för dem gäller det att bli självförsörjande och hälsosamma innevånare. Men det är också viktigt för alla arbetsgivare och för alla innevånare, sa kommunchef Eleonore Hedman i sitt invigningstal.
Hon konstaterar att i Norsjö är arbetslösheten låg, cirka 4,5 procent vilket motsvarar cirka 80 personer. Totalt finns cirka 440 personer i Norsjö med utländsk bakgrund.
– Även om arbetslösheten bland dem är högre är den lägre än riksgenomsnittet. Med så få tillgängliga personer på arbetsmarknaden är det viktigt att vi verkligen får nytta av alla, betonade Eleonore.
Gunnel Grahn samordnare i Norsjö för insamlingen till Världens Barn passade under invigningen på att berätta att de i år samlat in 316 000 kronor vilket gav dem en andra plats i kommunkampen i Västerbotten efter Sorsele och en fjärdeplats i hela landet.
– Vi brukar alltid hamna topp fyra i Sverige och 2017 vann vi till och med. Då fick vi in över en miljon kronor. Den gången var det en Norsjöbo som testamenterat 750000 kronor till Världens Barn, berättar hon.
Elina Södring och Martin Gode, integrationssamordnare vid Länsstyrelsen Västerbotten, var mycket nöjda med arrangemanget i Norsjö som lockade många besökare.
– Det är en jättebra uppslutning och en mycket varm stämning. Speciellt kul att det kommit så många barn, konstaterar de.
Totalt har ungefär 150 flyktingar bosatt sig i Norsjö sedan hösten 2008.
– Främst är det småbarnsfamiljerna som stannar kvar och etablerar sig i kommunen, berättar Anna Norman, integrationssamordnare i Norsjö kommun, som också var glad över den stora uppslutningen under dagen.
Hon berättar att det finns några företag i Norsjö som går i bräschen för att anställa flyktingar.
– De som varit allra bäst på detta är Grönbo, Extena och Wikk och jag hoppas verkligen att ännu arbetsgivare vågar ta det steget, säger Anna.