– I år räknar vi med att komma upp i en omsättning på cirka 80 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 55 miljoner förra året, berättar Ralf Signarsson, delägare i och vd för Norsjö Trä som har 22 anställda.
I december 2022, när beställningarna på produkter från den krisdrabbade byggindustrin minskade drastiskt, valde Norsjö Trä att permittera fyra medarbetare.
– Men efter att vi börjat fokusera på andra kundsegment och produkter som inte följer samma konjunkturcykel som byggindustrin, kunde vi ta tillbaka dessa varsel, säger Ralf.
– Och det var nödvändigt eftersom vi nu har full beläggning och behöver alla våra medarbetare för att hinna med allt, inflikar hans bror Frank som är delägare och produktionschef.
Fortfarande säljer Norsjö Trä produkter till byggindustrin men numera är det andra produkter som ersätter den tappade volymen och på den fronten har de också kommit ut ordentligt på exportmarknaden. Tidigare hade Norsjö Trä exporterat mindre volymer till de övriga nordiska länderna, Baltikum och Tyskland.
– Men nu säljer vi även större volymer till andra europeiska länder. Flertalet av dessa affärer görs via agenter eller samarbetspartners, berättar Ralf.
I fabrikslokalerna är det nu ganska stökigt eftersom man håller på att bereda plats för de nya maskinerna. I samarbete med bland andra Landins Mekaniska i Kvarnåsen och Norsjö Elektriska bygger Norsjö Trä ett flertal nya maskiner.
– Investeringarna kommer att minska monotona och tunga lyft samt öka produktiviteten och automatiseringsnivån, vilket är i linje med vår investeringsstrategi, säger Frank.
I måleriet investeras det i torkningskapacitet, ny automatiserad inmatning samt nya sprutboxar vilket ska leda till fördubblad kapacitet med halverat personalbehov.
I den stora fingerskarvlinjen ska en robot installeras.
– Den kommer att finnas på plats om några veckor och med dess hjälp kommer vi både att öka vår kapacitet och flexibilitet rejält, berättar Ralf.
Han konstaterar att roboten öppnar upp för ett helt nytt arbetssätt.
– Träindustrin har legat lite efter när det gäller att använda robotar. Här har vi en stor fördel i utvecklingsarbetet eftersom vi redan idag jobbar med processoptimeringar med egna konstruktörer och utvecklare, avslutar Frank Signarsson.