Starka reaktioner efter färdtjänstbeslut – Moderater kräver svar

Situationen för de boende vid gruppbostaden i Norsjö som förlorat rätten till färdtjänst väcker starka reaktioner. 
– Att hänvisa personer med funktionshinder till en kollektivtrafik som knappt existerar är orimligt och inhumant, säger Charlotta Jansson Enquist (M), som nu lyfter frågan till kommunfullmäktige.

Charlotta Jansson Enquist och Moderaterna i Norsjö vill att kommunen omprövar sin tolkning av färdtjänstreglerna och säkerställer att personer med funktionshinder får den hjälp de har rätt till.

Charlotta Jansson Enquist och Moderaterna i Norsjö vill att kommunen omprövar sin tolkning av färdtjänstreglerna och säkerställer att personer med funktionshinder får den hjälp de har rätt till.

Foto: Lars Eriksson

Norsjö2025-03-13 11:00

Nyheten i korthet

  • Boende på gruppbostaden Åkargatan 13 i Norsjö har förlorat sin färdtjänst efter att kommunen börjat tillämpa en striktare tolkning av reglerna.
  • Moderaternas vice gruppledare Charlotta Jansson Enquist ifrågasätter kommunens agerande och kräver en förklaring till varför man nu har gjort en strängare tolkning av regelverket.
  • Enquist menar att detta handlar om människors grundläggande rätt till rörelsefrihet och vill att kommunen ska se över riktlinjerna för färdtjänst.

För några dagar sedan berättade Norran att boende på gruppbostaden Åkargatan 13 i Norsjö har blivit av med färdtjänsten sedan kommunen börjat tillämpa en striktare tolkning av reglerna.

Det har bland annat drabbat Carina Lindberg, som åkt färdtjänst för att träffa sonen i Svansele, och Joakim Hörnberg, som anlitat servicen för att träffa sin mamma i Östra Högkulla.

Motiveringen är att de bedöms tillräckligt friska för att kunna åka med kollektivtrafik. Och då spelar det ingen roll om det, som i Carinas fall, inte går några bussar på helgerna eller, som i Joakims fall, inte går några bussar alls.

”Avsaknad av, eller glest utbud av, allmänna kommunikationer utgör ingen grund att bevilja tillstånd till färdtjänst”, står det i kommunens riktlinjer.

Men att hålla en sådan linje i en kommun där det är så glest mellan bussarna som i Norsjö får förstås konsekvenser.

undefined
Boende vid gruppbostaden Åkargatan 13 i Norsjö som tidigare beviljats färdtjänst har nu fått avslag. I några fall har besluten överklagats till förvaltningsrätten.

Det har också väckt starka reaktioner, bland annat hos Moderaterna och partiets vice gruppledare Charlotta Jansson Enquist.

I en interpellation till utbildnings- och omsorgsutskottets ordförande Magnus Eriksson (S) ifrågasätter hon kommunens agerande. Hon kräver även en tydlig förklaring till varför man nu har gjort en strängare tolkning av regelverket som drabbar en redan utsatt grupp.

– Det här handlar om människors grundläggande rätt till rörelsefrihet, säger Charlotta Jansson Enquist i ett pressmeddelande.

Moderaterna vill nu att Magnus Eriksson svarar på följande frågor vid nästa fullmäktigesammanträde:

• Hur motiverar du att personer med omfattande funktionshinder nu nekas färdtjänst, trots att de tidigare bedömts ha behov av den?

• Anser du att det är rimligt att hänvisa personer till kollektivtrafik som i praktiken inte finns?

• På vilken grund har kommunen beslutat att förändra sin tillämpning av färdtjänstreglerna?

• Avser kommunen att se över riktlinjerna för färdtjänst så att de bättre anpassas till de faktiska förhållandena i Norsjö kommun?

• Om inte, vilka andra lösningar är du beredd att införa för att säkerställa att personer med funktionshinder inte utestängs från samhället på grund av bristande transportmöjligheter?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!