Att stamnät för data går efter E4:an är ganska känt men att också liknande stamnät, som byggts med fiberoptik, går genom Västerbottens inland är det nog inte lika många som har kläm på. En av dem som har full koll på detta är Magnus Karlsson, från Skellefteå, affärsutvecklare vid Luleföretaget Gassecry som arbetar med att bygga en egen internetstruktur i norra Sverige där det ingår att starta datacenter.
– Det är på grund av säkerhetsskäl lite hemlighetsmakeri kring var dessa stamnät för data är nedgrävda, berättar Magnus Karlsson.
Hans jobb är bland annat att hitta lämpliga platser att placera datacenter på. Att Norsjö är en sådan plats vet han mycket väl efter att tidigare under drygt tre år ha arbetat som IT-strateg hos Norsjö kommun. Han betonar att Västerbottens inland är hett när det gäller etableringen av nya datacenter.
– Vi har som målsättning att inom kort öppna ett kontor som fokuserar på telekomfrågor någonstans i norra Västerbotten, säger Magnus.
Gassecrys vision är att bli den renaste infrastrukturbyggaren i norra Europa. En viktig del i deras affärskoncept är återvinning av värme. Förhandlingar har pågått under en längre tid mellan Gassecry och Norsjö kommun där tanken är att en första mindre modul ska sättas in i reningsverket där överskottsvärmen då kan återvinnas i reningsverkets värmeanläggning.
Gassecry ser Noretområdet i Norsjö som en lämplig plats för ett större datacenter, som då kan ansluts till stamnätet.
– Överskottsvärme från detta datacenter skulle till exempel kunna nyttjas till att värma vattnet i badhuset som ska byggas här och det går även att skapa ett system som värmer flera andra hus i samhället.
I mars 2021 köpte Gassecry Norsjö Bredband AB.
– Vi har inte marknadsfört oss speciellt mycket men ändå har antalet användare ökat med 150 procent sedan övertagandet.
Men det är inte bara i Norsjö som Gassecry har planer på att etablera datacenter. I Överkalix har man redan tagit ett sådant i drift och förhandlingar pågår med andra offentliga och privata aktörer.
– Under våren räknar vi med att kunna presentera en spännande satsning på en annan ort här i norra Västerbotten, avslöjar Magnus Karlsson.
Gassecrys koncept bygger på att återvinna 100 procent av värmen. I traditionella luftkylda datacenter går överskottsvärmen rakt ut i luften. Gassecry använder däremot en kylteknik där servrarna sänks ner i en ickeledande mineralolja som möjliggör högre värmeöverföringstal än traditionell luftkylning. Den oljebaserade lösningen minskar också mängden utrymme som behövs för att konstruera datacenter.
– Vi kommer att använda den återvunna värmen för att värma lokala samhällen, kommunala byggnader, hotell och industrilokaler, berättar Magnus Karlsson.
Gassecry samarbetar med det spanska bolaget Submer som utvecklat den här tekniken där deras bidrag främst handlar om att anpassa tekniken för nordiskt klimat.
Efterfrågan på datacenter fortsätter att öka och det förutspås att energiförbrukning för datacenter kommer att stå för mer än 8 procent av den globala elförsörjningen till 2030.
– Datacenterindustrin måste investera i lösningar som säkerställer att det förblir ekonomiskt och operativt livskraftigt för att överleva, avslutar Magnus.