Kommunvalet i Norsjö kändes på förhand som det mest ovissa på många år. Detta då spelplanen ritats om rejält jämfört med hur det såg ut förra valet.
Först och främst hoppade Kristdemokraten Håkan Jansson av för ett år sedan. Därefter kom han tillbaka och startade upp Moderaterna, som inte har ställt upp i kommunalvalet i Norsjö på många år.
Det gjorde han tillsammans med hustrun Charlotta Jansson Enquist, tidigare var gruppledare för KD i Skellefteå, och på listan återfinns även fler före detta KD-politiker.
En knäckfråga inför valet var därför hur många väljare de lyckats ta med sig över till Moderaterna.
Till saken hör också att samarbetsklimatet mellan de båda partierna inte tycks vara det bästa efter övergången och efter Moderaternas tydligt ideologiska vallöften om konkurrensutsättning och utförsäljning av vissa kommunala tillgångar.
Det har också yttrat sig i att det inte bildats någon allians på den borgerliga sidan inför valet.
– Vi har försökt få till en samverkan men KD och L säger att de vill gå in i valet som egna partier. Men öppningen har funnits hos oss och finns fortfarande, säger Håkan Jansson till Norran på Moderaternas valvaka.
– I grunden är vi ju ett borgerligt parti. Men med det som Moderaterna har berättat om i sina vallöften känns det inte jätteenkelt att vi kan hitta lösningar där, svarar Lars-Åke Holmgren på Kristdemokraternas valvaka.
Ett annat stort frågetecken är vart Centerns väljare tar vägen. Centerpartiet har av tradition varit starka i Norsjö, men inför årets val beslutade man att inte ställa upp då partiet inte fick ihop tillräckligt många engagerade kandidater.
Med sina 19 år som kommunstyrelsens ordförande är Socialdemokraternas Mikael Lindfors en av de politiker i Sverige som suttit längst på posten.
Nu hoppas han på fyra år till och på partiets valvaka beskrev han stämningen som nervös men god.
Samtidigt konstaterade han att det på kommunnivå är lite speciellt i år då det inte bildats några allianser inför valet.
– Så efter valnatten är jag inte säker på att vi vet vilka som styr i Norsjö. Om inte något parti får egen majoritet uppstår förhandlingar. Och så ska det ju faktiskt vara, att demokratin ska få råda innan man bestämmer sig, säger Mikael Lindfors.
Strax efter klockan 23 hade bara ett valdistrikt räknats, Bastuträsk. Där hade Socialdemokraterna 43 procent av rösterna, vilket är i paritet med förra valet.
Samtidigt hade Moderaterna hela 23 procent medan Kristdemokraterna backade från 17,3 till 8,5 procent.
– I Bastuträsk ser det riktigt, riktigt bra ut. Det är otroligt glädjande. Nu är det en riktigt spännande väntan, säger Charlotta Jansson Enquist (M).
I riksdagsvalet totalt var det väldigt jämnt, även om det precis svängt över till det blåa blockets favör.
– Det är tråkigt såklart. Vi hade hoppats på att bli näst största parti, men vi får se hur det blir när det är färdigräknat, säger Charlotta Jansson Enquist.
Mikael Lindfors (S) konstaterade att det ännu är för tidigt att säga något men att det inte ser bra ut totalt i riksdagsvalet:
– Riksdagsvalet ser verkligen inte bra ut just nu. Men som jag förstår det på tv:n så kommer mandaten att växla hela tiden. Vi får se hur det går, säger Mikael Lindfors.