I Malå har det hänt mycket det senaste året. Inte minst kring Tjamstan och Nölviken.
Tjamstanbackarna har länge varit synonymt med vinterturism och vinteraktiviteter. Men det är något som den nya ledningen vill ändra på.
För att utöka säsongen och locka besökare även sommartid byggde de i fjol cykelbanor med hjälp av ideella krafter. Engagemanget var stort, premiären i september lockade flera hundra besökare och cyklister och allt talar för att succén håller i sig nu när både Malåbor och andra fått upp ögonen för cyklingen på Tjamstan.
En liten bit därifrån, uppe på den nya infarten vid Nölviken, har Malå fått en annan attraktion – det omkring tio meter höga utsiktstornet där man kan blicka ut över Malå med omnejd.
Förutom själva tornet innehåller nya Entré Malå även fågelskuplturer i trä och flera andra inslag som lär göra området till ett populärt utflyktsmål i sommar.
Utsiktstornet har en udda historia. När den nya infarten var klar var det så många bilister som stannade längs vägen för att beundra utsikten att det blev en trafikfara.
För att råda bot på det, och samtidigt skapa en mötesplats, valde kommunen och företagarna att bygga Entré Malå.
En mer avskild pärla i Malå kommun är fiskeparadiset Laggträsket. Anläggningen har i drygt 20 år drivits av Lönås intresseförening och hit kan man komma för att fiska, jaga, plocka bär eller bara njuta av tystnaden.
På senare tid har även flera vandringsleder rustats upp kring Laggträsket.
Vandringsleder finns det även gott om i Norsjö. Kyrkstigen, Rågmjölsvägen och Norakammen bjuder alla på natursköna vandringar i en omväxlande miljö.
När de rustades upp för några år sedan försågs de även med informationsskyltar som berättar om hur landskapet har formats genom årtusendena och som även bjuder på en del historiska anekdoter.
På lederna går det också utmärkt att ta sig fram på cykel eller på hästryggen.
För den som tycker om att vandra i naturen är också Svansele dammängar värda ett besök. Här stöter man på ett vackert och annorlunda landskap som präglas av den speciella odlingsmetod som har använts i området.
Bland annat använde man sig av dämning och olika översilningsanordningar för att få ut mer av det som växer.
Det var ett hårt slit för dem som var med då. Men nu kan man bara gå här och titta och njuta.
Precis som på många andra ställen i Norsjö- och Malåbygden.