Anna och Håkan Mörtberg är mjölkbönder med en besättning på omkring 60 mjölkande kor. De föder även upp kvigor för egen rekrytering, däremot säljer de tjurarna när de är avvanda på mjölk.
Gården ligger på Näset utanför Norsjö och har varit i makarna Mörtbergs ägo sedan 2000. Innan dess var det Annas föräldrar som drev jordbruket.
– Vi sa att vi skulle prova i något år och se om vi ville hålla på. Och det har ju gått bra, säger Håkan och ler.
Att de trivs med livet som lantbrukare går inte att ta miste på. En fördel är att det är så omväxlande – ingen dag är den andra lik.
Dessutom får de vara nära djuren och naturen.
– I förmiddags var jag ute i skogen och högg ved i solskenet. Hur många har ett jobb där de får göra det? säger Håkan.
Överhuvudtaget gillar de friheten. Även om det är en bunden frihet, då de har djur att sköta.
Men det är också en bransch där marginalerna ofta är små. Då blir det kännbart när priserna på diesel, foder, konstgödsel och el stiger som de har gjort de senaste månaderna.
För makarna Mörtberg är det framförallt prishöjningarna på diesel och foder som svider. Håkan konstaterar att dieseln har gått upp med åtta kronor sedan i november och att priset på foder har ökat med omkring 20 procent bara i år.
– Man vet inte heller var det kommer att sluta, säger han.
– Det är också sådant som man har ett kontinuerligt behov av. Det märks jättefort, inflikar Anna.
Elpriset har också gått upp, om än inte lika mycket. Men Anna och Håkan känner ändå av det, då de har gjort en hel del ombyggnationer till eldrift för att spara in på diesel och arbetskraft.
Allra mest har priset på konstgödsel ökat. Mycket beroende på att rysk naturgas är en viktig beståndsdel.
Men där hade makarna Mörtberg turen eller skickligheten att göra en stor beställning i september, innan priserna började skena.
Samtidigt är de väl medvetna om att det kommer fler beställningar. Och hur priserna kommer att utvecklas framöver vet ingen. Så hur gör man då för att försöka parera kostnaderna?
Ja, Anna och Håkan har sedan tidigare investerat i en mjölkrobot och även begränsat området för den åkermark som de brukar. Möjligen går det att minska mängden gödsel, men det är svårt på näringsfattiga marker.
Vad som händer i övrigt får framtiden utvisa.
– Vi har en anställd som vi inte har behövt säga upp än. Men om det fortsätter länge kan det bli minskad arbetstid, resonerar Håkan.
Vad säger ni om statens och regeringens insatser?
– Kompensationen skulle ge några kronor. Okej, det blir ett plus, men vi vill ha samma villkor som de länder som vi konkurrerar med. Vi kan inte ha en dieselskatt som är flera kronor högre, säger Håkan.
– Det är på gång ett krispaket som ska börja gälla i juni. Men det känns som att det skulle behövas nu. Sedan är det hela priset som är för högt, inte bara skatten, menar Anna.
Samtidigt betonar de att det finns andra lantbrukare som har det värre. Inte minst de som befinner sig i någon sorts uppstartsfas.
Håkan och Anna kan leva på sitt företag, de stora investeringarna ligger några år bakåt i tiden och de har hunnit bygga upp verksamheten.
Det betyder också att de befinner sig i ett läge där de kan avveckla jordbruket om de vill.
– Men det vill vi inte. Vi tycker ju att det är så roligt, säger Anna.