Skärpt beredskap i skogen

Undvik torra områden, se upp för stenar och ha med en extra brandsläckare. Det är en del av det som skogsarbetarna måste tänka på nu när högsta brandrisk råder. ”För oss gäller det att tänka till”, säger entreprenören Tobias Lundmark.

Extra brandsläckare är en del av utrustningen som Tobias Lundmark har med sig ut i skogen.

Extra brandsläckare är en del av utrustningen som Tobias Lundmark har med sig ut i skogen.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2019-08-03 10:00
undefined
Den långvariga torkan har gjort att Tobias Lundmark och hans kollegor måste vara extra vaksamma så att de inte startar en skogsbrand.

Förra sommaren var det extremt torrt i skog och mark, med många skogsbränder runt om i Sverige.

Det fick stora konsekvenser för skogsbranschen, eftersom gnistbildning från maskinernas band och kedjor lätt kan starta en brand.

undefined
Tobias Lundmark berättar att det var bra i början av sommaren. Men nu när torkan hållit i sig börjar det bli problematisk.

På många håll blev följden att allt arbete utfördes nattetid med externa brandvakter. På andra håll ställdes arbetet in helt och hållet.

Långvarig torka

Även i sommar har det varit en långvarig torrperiod och just nu råder högsta brandrisk, 5E, i Västerbottens och Norrbottens kustland. Det ställer extra höga krav på maskinförarna.

Tobias Lundmark, som arbetar i skogarna utanför Norsjövallen, berättar att de bland annat har med sig extra brandsläckare, kratta och spade. De måste också vara väldigt uppmärksamma på var det finns sten.

– Innan jag far hem på kvällen gör jag en översyn där jag har kört så att det inte ryker någonstans.

– För oss som har maskiner blir det lite kostsamt. Men man vill ju inte göra så att det börjar brinna någonstans.

Planering

Oscar Gustafsson, produktionsledare flöde på SCA i Umeå, och Mattias Larsson, virkesköpare på SCA i Norsjö, berättar att det här är något som gäller i hela området.

Vi har ett batteri av åtgärder och vi pratar dagligen med alla arbetslag om hur det ser ut.

Det handlar om att planera arbetet utifrån läget och till exempel flytta till fuktiga platser och områden där det finns så lite sten som möjligt. En annan åtgärd är att ta av banden från maskinerna där det går.

Dessutom har de som arbetar åt SCA fått genomgå en brandutbildning.

undefined
Mattias Larsson, SCA, säger att läget är besvärligt men ändå betydligt bättre än förra sommaren.

– Vi har ett batteri av åtgärder och vi pratar dagligen med alla arbetslag om hur det ser ut. Jag tycker att vi överlag har en väldigt bra beredskap och vi fick verkligen öva i fjol, säger Oscar Gustafsson.

Bättre än i fjol

Hur det blir i slutändan återstår att se. Men både Oscar Gustafsson och Mattias Larsson har gott hopp om att det ska gå att hålla igång verksamheten utan att man ska behöva vara orolig för säkerheten.

undefined
Extra brandsläckare är en del av utrustningen som Tobias Lundmark har med sig ut i skogen.

För även om högsta brandrisk gäller så är läget långt ifrån lika allvarligt som i fjol. Då började den långvariga torkan väldigt tidigt, redan i mitten av maj.

– Nu är det dagg och fuktigt på nätterna och en bit in på morgonen. Då blir det inte lika extremt, säger Mattias Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!