Nya busstider får skarp kritik

Norsjö kommun riktar skarp kritik mot Region Västerbottens sätt att hantera kollektivtrafiken. ”Man för över kostnader på kommunen och försämrar möjligheterna att pendla”, säger kommunchef Eleonore Hedman, som efterlyser en bättre dialog med kommunerna.

Från och med nästa vecka ändras några linjer så att skolbarnen inte längre kan åka med, något som fått Norsjös kommunchef Eleonore Hedman att reagera.

Från och med nästa vecka ändras några linjer så att skolbarnen inte längre kan åka med, något som fått Norsjös kommunchef Eleonore Hedman att reagera.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2021-12-08 06:15

På söndag börjar en ny tidtabell att gälla för kollektivtrafiken i Västerbotten. En tidtabell som har väckt ont blod hos kommunledningen i Norsjö.

I en skrivelse till Region Västerbotten, som är länets kollektivtrafikmyndighet, ifrågasätter de förändringarna på ett par linjer där många skolbarn åker med.

Det handlar dels om linje 27 mellan Skellefteå, Norsjö och Malå, där avgångstiden flyttas fram så att barnen som ska åka mot Åmliden inte hinner med att åka med bussen. Dels linje 22 mellan Norsjö och Skellefteå, som inte längre går in i Svansele.

Följden blir att Norsjö kommun måste upphandla egna skolskjutsar och stuva om i befintliga skjutsar. Något som både innebär högre kostnader för kommunen och längre restider för barnen.

”Miljöpåverkan blir också påtaglig då den regionala linjen kommer att gå tom på resenärer 30 minuter före den lokala linjen trafikerar exakt samma hållplatser. Bussgods är det enda som prioriterats på nya linje 27”, heter det i skrivelsen, som även innehåller kritik av mer praktisk natur:

”Linje 22 har en ohållbar tidtabell, vilket Norsjö kommun har påpekat.”

Sist men inte minst tycker kommunen att man haft dåliga möjligheter att påverka.

– Vi upplever att dialogen inför förändringen har varit bristfällig och de har inte velat lyssna på våra argument, säger Eleonore Hedman.

Invändningarna gjorde att kommunstyrelsen inte godkände den senaste kollektivtrafikplanen för Västerbotten. Ändå klubbades den igenom.

– Det var bara ”okej, jaså.” Ingen annan reaktion. Varför ska vi i så fall ta beslut om den? säger Eleonore Hedman.

Hon flaggar även för att skrivelsen kommer att följas av fler. För bara de senaste dagarna har Norsjö kommun fått kännedom om fler förändringar som, enligt kommunen, ytterligare kommer att försämra möjligheterna att åka kollektivt.

Eleonore Hedman tycker att det är fel väg att gå med tanke på allt som händer i regionen och att även Norsjö kommun räknar med att växa:

– Alla kan inte bo i Skellefteå, nu söker sig folk längre ut. Om det då inte finns kollektivtrafik blir det mindre attraktivt.

Jonas Lundström, chef för den regionala kollektivtrafikmyndigheten, säger att han inte kan uttala sig om enskilda linjer och tider och att han inte vill gå i polemik med enskilda kommuner i media:

– Jag ser framför mig att det här tas upp i en politisk dialog mellan Norsjö kommun och Region Västerbotten.

Samtidigt säger han att det är kommunernas ansvar att se till att barnen har en säker skolväg, medan regionen ansvarar för den kollektivtrafik som går mellan kommuncentrum.

– Då har det kunnat vara fördelaktigt i de fall där kommunen inte har behövt stå för skolskjutsen genom att barnen har fått åka med regionalt upphandlad trafik. Men det finns ingen automatik i det.

När det gäller kritiken mot hur regionen har skött dialogen säger Jonas Lundström att det har förts diskussioner i olika forum.

– Men man kan alltid bli bättre på dialog och om känslan är att vi har brustit måste vi ta det på allvar.

Norran har även varit i kontakt med Karolina Filipsson, kollektivtrafikstrateg vid Region Västerbotten, kring de specifika linjerna. Men hon har avböjt att kommentera i väntan på att kommunen och regionen har träffats.

Fakta om myndigheten

* Kollektivtrafikmyndigheten planerar den regionala kollektivtrafiken i Västerbotten på en övergripande nivå och tar beslut om vilken trafik som ska upphandlas.

* Myndigheten samordnar även kollektivtrafiken med annan samhällsplanering och regional planering, med målet att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ökat kollektivtrafikresande och annat hållbart resande.

* Det är Region Västerbotten som är kollektivtrafikmyndighet i Västerbottens län.

Källa: Region Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!