Skarp kommunkritik mot trängseln på bussarna

Norsjö kommun riktar skarp kritik mot hur Region Västerbotten har hanterat trängseln på bussen mellan Norsjö och Skellefteå. Enligt kommunen sköter inte regionen sitt uppdrag att verka för en fungerande kollektivtrafik i hela länet.

På bussen finns ungefär lika många platser som gymnasieelever med busskort. Till det kommer övriga passagerare. Vid skolstart sattes en förstärkningsbuss in men den togs bort efter några veckor.

På bussen finns ungefär lika många platser som gymnasieelever med busskort. Till det kommer övriga passagerare. Vid skolstart sattes en förstärkningsbuss in men den togs bort efter några veckor.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2020-11-21 09:00

Norran har i flera artiklar berättat om problemen på linje 32 mellan Norsjö och Skellefteå, en buss som dagligen fylls med gymnasieelever och där det även åker ett antal arbetspendlare.

Bussen rymmer 55 personer och har för det mesta varit i princip fullsatt alltsedan skolstarten. 

För att försöka nå en lösning har Norsjö kommun skrivit till kollektivtrafikmyndigheten, den del av Region Västerbotten som ansvarar för kollektivtrafiken.

I skrivelsen riktar kommunen skarp kritik mot hur regionen hanterat frågan. Bland annat undrar kommunen om Norsjö har prioriterats bort till förmån för kuststäderna, då förstärkningsbussen drogs in samtidigt som regionen gick ut och aviserade förändringar i Umeå och Skellefteå på grund av coronaläget.

”Norsjö kommun anser att Region Västerbotten brister i sitt uppdrag att verka för en fungerande kollektivtrafik i hela länet”, skriver kommunen.

undefined
Eleonore Hedman är kritisk till Region Västerbottens agerande. Men egentligen tycker hon att det största problemet är att Folkhälsomyndigheten inte har definierat hur många passagerare en buss får ta.

Kommunchef Eleonore Hedman konstaterar att linjen betyder väldigt mycket för Norsjöborna och att läget stundtals har varit mycket allvarligt. Så allvarligt att kommunen ett tag tänkte agera på egen hand:

– Vi har övervägt att sätta in en egen buss, bara för gymnasieeleverna. Men det går inte heller. Om vi gör det blir det en ny norm och om alla kommuner skulle göra det så finns inte resurserna.

Hon säger att kommunen följer statistiken noga och att trenden nu är att resenärerna minskar. Något som lär förstärkas ytterligare när gymnasieskolorna till stor del går över till fjärrundervisning från och med på måndag.

Men även om bussen är fylld till 60–70 procent är det många passagerare på liten yta, därför måste kommunen fortsätta bevaka frågan, menar Eleonore Hedman:

– Då kan det eventuellt också bli så att vi återupptar planerna på en tillfällig egen tur.

I sitt svar på kritiken tillbakavisar kollektivtrafikmyndigheten att förstärkningstrafiken mellan Norsjö och Skellefteå har prioriterats bort till förmån för insatser i kuststäderna.

undefined
Lars Lilja säger att Kollektivtrafikmyndigheten följer trängselrapporterna noga. Han konstaterar också att det är ett jättejobbigt läge för kollektivtrafiken just nu: ”Vi backar miljoner”, säger han.

I stället framhåller man att trafiken hanteras som på alla andra ställen i länet, vilket innebär att förstärkningsbussar sätts in först när alla säten är upptagna.

– Vad jag har förstått behandlas Norsjö som alla andra orter. Det finns till exempel en liknande problematik mellan Vännäs och Umeå. Sedan har chaufförerna möjlighet att rapportera in trängsel och det ska nu ske när mindre än tio platser är lediga, säger Lars Lilja (S), ordförande i kollektivtrafikutskottet. 

Eleonore Hedman kan också förstå deras dilemma. Det blir ohållbart att dubblera busstrafiken överallt. Egentligen är hon mest kritisk till Folkhälsomyndigheten, som hon menar har otydliga rekommendationer för kollektivtrafiken:

– Problemet är att de inte har definierat vad trängsel är.

Men det finns även problem på linje 32 som inte kan kopplas till pandemin, utan har funnits långt tidigare. Under hösten har flera resenärer berättat för Norran att det i åratal har varit så fullt på sträckan Boliden–Skellefteå att folk tvingats stå i mittgången. Samma signaler har även nått Norsjö kommun.

Att folk måste stå är något som inte får förekomma i landsvägstrafik.

– Det känner jag inte till. Så får det inte vara, säger Lars Lilja, och tillägger att han ska ta upp saken med tjänstemännen.

Fakta om myndigheten

Kollektivtrafikmyndigheten planerar den regionala kollektivtrafiken i Västerbotten på en övergripande nivå och tar beslut om vilken trafik som ska upphandlas.

Dessutom samordnar myndigheten kollektivtrafiken med annan samhällsplanering och regional planering, med målet att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ökat kollektivtrafikresande och annat hållbart resande.

Det är Region Västerbotten som är kollektivtrafikmyndighet i Västerbottens län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!