SD-ordförande kandiderar i fyra kommuner

Petter Nilsson (SD) står på partiets listor i inte mindre än fyra kommuner. Mandattaktiken får flera kommunpolitiker att rasa: ”Lurendrejeri”, säger Mikael Lindfors (S), Norsjö.

Norsjö2018-04-23 06:15

Efter valet 2014 fick Sverigedemokraterna en tom stol i Norsjö kommunfullmäktige. Nu går partiet till val med en lista med en enda kandidat: distriktsordförande Petter Nilsson.

Problemet är att han är bosatt i Umeå och därför inte valbar. Samma sak gäller i Sorsele och Åsele, där Petter Nilsson också är det enda namnet på SD:s kommunlistor.

Reglerna är nämligen solklara: för att vara valbar i en kommun måste man vara folkbokförd där.

– Sedan kan man stå på en lista i en annan kommun om man avser att flytta dit. Men om han i det här fallet är folkbokförd i Umeå på valdagen är han inte valbar i de andra kommunerna, säger Katarina Jouper på Valmyndigheten.

Hon berättar att det inte är så ovanligt att folk kandiderar i kommuner som de har tänkt flytta till. Däremot har hon aldrig tidigare stött på att en person kandiderar i fyra olika kommuner.

– Man kan också fundera på hur det fungerar från väljarnas perspektiv. Om det visar sig att den man röstat på inte är valbar kan det kännas lite vilseledande, säger Katarina Jouper.

Enligt Petter Nilsson handlar det om att partiet vill låsa listorna.

– Det är ett alternativ man kan välja om man saknar kandidater även om man ställer upp i valet. Vi vill ogärna att vem som helst ställer sig på listan.

Förutom i Norsjö kandiderar du även i Sorsele och i Åsele?

– Ja, det stämmer, det är samma förklaring där. Det var tre kommuner där vi inte lyckades hitta kandidater.

Så du har inga planer på att flytta till inlandet?

– Nej, det är inte på tapeten just nu. Jag står också på listan i Umeå.

Gör ni så här för att ni hellre vill ha tomma stolar än inga stolar alls?

– Nej, det är inte riktigt så det fungerar. Vi måste bestämma oss i november om vi skulle ställa upp och då hade vi skäl att tro att vi skulle hitta kandidater. Sedan blev det inte så.

Är inte det att lura väljarna?

– Nej, det är så systemet är etablerat. Vi går efter de regler som är satta. Men det stämmer att jag inte är valbar.

– Vi hoppas få fler kandidater 2022. Vi har vuxit häftigt och om vi fortsätter växa tror jag att vi kommer att lyckas med det.

Men kritiken från kommunalråden i de berörda kommunerna är hård.

Risken är uppenbar att det blir tomma stolar, om han inte tänkt klona sig.

I Sorsele har SD ett mandat i dag. Stolen är inte tom, även om SD-politikern ifråga haft en relativt hög frånvaro, säger Kjell Öjeryd (V) kommunstyrelsens ordförande:

– Jo, jag såg att Petter står på listan till tre kommuner och det gör mig konfunderad. Han bor ju inte där. Risken är uppenbar att det blir tomma stolar, om han inte tänkt klona sig.

I Åsele kommun finns i dag inga SD-mandat. Linnéa Lindberg, Åselepartiet, är ordförande i kommunstyrelsen.

– Det går ju inte att lösa, en person kan inte sitta i flera kommuner. Det här är inget annat än dumheter, lurendrejeri till och med, säger hon.

Hur menar du då?

– Jag tror att SD tänker att det är bättre med tomma stolar än inga stolar alls, då tar de i varje fall ett mandat av något annat parti. Men vad blir det för demokrati, att räkna med tomma stolar? De som röstar på SD får ju ingen som kommer att föra fram deras politik i fullmäktige, säger Linnéa Lindberg.

Mikael Lindfors (S), ordförande för kommunstyrelsen i Norsjö, skräder heller inte orden om SD:s taktik:

– Det här är ett otyg, rent krasst är det ett väldigt fräckt beteende. Man nominerar personer på listan som inte är valbara, det är att lura väljarna. Jag skulle kalla det ett demokratiproblem till och med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!