Jamal Mouneimne arbetar som energi- och klimatrådgivare i Norsjö, Malå, Lycksele och Åsele kommuner. I uppdraget ingår att ge råd och stöd till såväl privatpersoner som företag och föreningar, och han har känt av ett kraftig ökat tryck i energikrisens spår.
– Ja, absolut. Det märks i högsta grad. Vi får fler förfrågningar, ”hur gör vi?”, säger han.
Jamal konstaterar att vi som bor i de nordligaste länen fortfarande har hyfsade elpriser. Särskilt om man har ett bundet elavtal.
Men om man sitter med ett rörligt avtal, har direktverkande el och hög förbrukning finns det en hel del att göra:
– Då brukar vi titta på styrsystemen, ventilationen, hur man jobbar med isoleringen. Det finns mjuka åtgärder som inte kostar så mycket. Och om man inte själv kan byta fönster går det att anlita ett företag.
Ett annat tips är att titta på energideklarationen. Om det finns en sådan brukar det följa med förslag på åtgärder som minskar energianvändningen.
För flerbostadshus och lokaler som ofta besöks av allmänheten är det också ett krav att det ska finnas en giltig energideklaration.
När det gäller företag är det ofta större processer som Jamal och hans kollegor tittar på. Till exempel kompressorer, elbehov och fastighetens yttre skal.
– Sedan finns det sådant som gäller alla grupper. Byta belysning, styrning av ventilationen, tilläggsisolera, byta fönster. Det finns många åtgärder, säger Jamal.
En annan insats som har blivit väldigt het på senare tid är att satsa på solceller. Att intresset ökar märktes tydligt när Jamal för några veckor sedan bjöd in till solcellsseminarier i Norsjö, Malå och Lycksele.
I Lycksele kom till exempel över 90 personer, jämfört med knappt 30 när han testade samma sak för några år sedan.
Jamal konstaterar att tekniken inte är ny men att det tidigare kanske inte har känts så angeläget, då det har funnits gott om förnybar el och elpriset har varit lågt.
– Det är fler och fler som är intresserade. Och många som kommer till mig har redan bestämt sig. De vill bara få bekräftat, ”har jag tänkt rätt?”, berättar han.
Men viktigast av allt är ändå att vi ändrar vårt beteende, menar Jamal. Det handlar om allt ifrån att stänga av apparater som inte används, släcka lyset efter oss när vi går och att sänka värmen med någon grad till att samåka eller jobba hemifrån om det går.
– Då sparar man också miljö och klimat, inte bara pengar, säger han.
Har vi varit för bekväma och slöa?
– Ja, vi har varit bekväma. Vi har haft låga elpriser, då tänkte vi aldrig på det. Nu kommer vi att behöva energin för att utveckla samhället ännu mer, med alla elintensiva industrier. Då måste elen och energin användas på ett smart sätt.
Jamal har även en personlig åsikt om hur staten borde hantera situationen. Han efterlyser en översyn av hela Sveriges energianvändning och en långsiktig plan som täcker behovet i åtminstone 20 år framåt.
– Under 70-talets oljekris satt de i ett rum, kom överens och sa ”så här gör vi”. Sedan pekade de med hela handen. Det kommer vi att behöva nu också.
Enligt Jamal finns det inte heller något ”vi och dom” i den här frågan, bara ett ”vi”.
– Tänk kollektivt, tänk inte ”jag”. Om jag släcker när jag inte behöver elen sparar jag pengar och ger också möjligheter till andra, säger han.