Den stora inbrottsvågen i höstas är en av de värsta som har drabbat Norranområdet. Till skillnad från tidigare år vägrade tjuvarna ge sig av och innan allt var över hade drygt 50 villaägare i bland annat Malå, Norsjö och Arvidsjaur haft påhälsning.
Efter att ha försökt dra lärdom av det som hände vill nu polisen att såväl de själva som samhället i stort ska stå bättre rustade inför nya eventuella inbrott till hösten.
Det ska först och främst ske genom att polisen, tillsammans med personal från kommunen, ska gå runt och knacka dörr hos villaägarna i Norsjö och Malå. En insats som drar igång redan i mitten av mars.
– Det är ett sätt att väcka villaägarna. En kärnpunkt är att öka kunskapen om de utländska stöldligorna. Sedan blir det lite individuella diskussioner: har du tänkt på belysningen, hur är dina källarfönster, pratar du med grannarna när du åker bort? berättar Bo Sandström.
Eftersom ligorna uteslutande är ute efter guld och kontanter är ett annat viktigt mål att få folk att tänka över hur de förvarar sina värdesaker.
Bo Sandström konstaterar att tjuvarna kommer tillbaka så länge de vinner på det och upptäcktsrisken inte är alltför stor.
– Därför måste vi får bort guldet från byrålådor, underklädeslådor och smyckeskrin, säger han och tillägger, halvt på skämt, halvt på allvar:
– Vi ska göra Norsjö guldfritt.
I Norsjö blir det fritidsledarna som ska hjälpa polisen att informera, vilka som ska göra det i Malå är inte helt klart.
– Efter inbrotten i höstas pratade alla om det kring fikaborden. Nu vill vi att folk ska prata om hur man ska göra för att undvika att få inbrott, säger fritidsledaren Jesper Stenmark, och får medhåll av Mari-Louise Skoogh, som arbetar med brottsförebyggande frågor på Norsjö kommun:
– Trygghetsenkäten i november visade också att inbrotten var väldigt kännbara.
Från början var planen att genomföra stormöten med villaägarna. Men eftersom pandemin vägrar släppa sitt grepp blir det i stället så coronasäkra möten som möjligt ute på trappan.
Fler förebyggande insatser är också på gång, men där är inte alla detaljer spikade.
– Helst skulle vi vilja stoppa de här ligorna vid gränsen. Men hittills har det inte gått. Därför måste vi mobilisera och kavla upp ärmarna lokalt, säger Bo Sandström.